PRIJEM NA PANTOVČAKU

Josipović: Doći će trenutak za moj susret s Nikolićem

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović priredio je prijem za predstavnike diplomatskog zbora u prigodi Božića i Nove godine. Susret na Pantovčaku pao je točno na 21. obljetnicu međunarodnog priznaja Republike Hrvatske. Josipović je izjavio da mu je drago što premijer Zoran Milanović sutra odlazi u službeni posjet Beogradu

'To je prilika da onaj zastoj koji je nastao u odnosima Hrvatske i Srbije odnedavno, na neki način uklonimo. Mislim da ono što se zadnjih godina napravilo u popravljanju odnosa treba naprosto nastavljati dalje. Naravno, moramo znati da ima dosta pitanja o kojima mislimo različito, ali bez razgovora nema raščišćavanja sporova', rekao je Josipović.

Predsjednik Josipović i dalje stoji iza svog stava da on u službeni posjet Srbiji neće ići dok se ne promijeni retorika predsjednika Tomislava Nikolića.

'Doći će trenutak i za sastanak na predsjedničkoj razini. Taj trenutak će doći onda kad cijelu javnost u Hrvatskoj i Srbiji budemo mogli uvjeriti da imamo zajedničku platformu za razvoj naših odnosa. Ovaj prvi korak, dakle razgovor naših premijera je vrlo dobar korak', zaključio je Josipović.

Na današnji dan 1992. zemlje članice Europske unije priznale su Republiku Hrvatsku, koja je tada i formalno od međunarodne zajednice dobila potvrdu svoje nezavisnosti i državnog suvereniteta, rekao je predsjednik Josipović.

'Evo, dvadeset i jednu godinu nakon priznanja, i godina pred nama bit će povijesna za Republiku Hrvatsku. Za manje od šest mjeseci, ako sve bude išlo kako je planirano, a uvjeren sam da hoće, Hrvatska će postati 28. članica Europske Unije', rekao je predsjednik.

Zahvalio je veleposlanicima na svemu što su učinili u ostvarenju tog cilja. Rekao je da nas u ovoj godini čeka puno izazova, ali izdvojio je tri strateška koja će, kako je rekao, uvelike odrediti ne samo ovu nego i niz godina nakon nje. Pridružujemo se zajednici u kojoj živi 500 milijuna ljudi.

'Radujemo se s vama'

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću obratio se apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico koji je rekao da diplomatski zbor cijeni njegovu predanost da ojača poziciju Hrvatske.

'S vama se radujemo skorašnjoj potpunoj integraciji Hrvatske u Europsku uniju. Uvjereni smo da Hrvatska usitinu zaslužuje biti dio EU-a, ne samo zbog svoje povijesti i geografije, nego i zbog svoje sposobnosti da prevlada patnje prošlosti i izgradi svoju vlastitu budućnost u slobodi, suradnji, pomirbi i miru', istaknuo je apostolski nuncij.

Na prijemu su bili najviši hrvatski dužnosnici, ministri u vladi i saborski zastupnici, te sedamdesetak stranih veleposlanika, otpravnika poslova, vojnih atašea i predstavnika međunarodnih organizacija.

'Ulaskom u Europsku uniju bit će ostvaren i posljednji u nizu velikih nacionalnih ciljeva, cilja koji označava kraj jednog razdoblja naše povijesti i označava početak novog. Proces transformacije društva neće prestati činjenicom punopravnog članstva u EU, dobit ćemo i dodatne odgovornosti formuliranja europskih politika i stvaranja konsenzusa o ključnim pitanjima budućnosti Europske unije. Europa će i dalje biti važan interes Hrvatske', rekao je Josipović naglasivši da će Hrvatska nastaviti i važno partnerstvo sa SAD-om.

Dodao je da će se Hrvatska više posvetiti suradnji sa zemljama izvan EU. Najavio je da će posjetiti niz zemalja na drugim kontinentima kako bi vidio koje su mogućnosti razmjene i suradnje. Više ćemo se baviti globalnim pitanjima i i dalje sudjelovati u mirovnim misijama. Posebno se brinemo o nastavku procesa proširenja na sve zemlje jugoistoka Europe, jer vjerujemo da je to najbolji, a vjerojatno i jedini način da se regija trajno stabilizira, naglasio je Josipović.

'Svi naši susjedi koji to žele imat će čvrstu podršku Hrvatske na njihovom putu u NATO i Europsku uniju, to govorimo stalno, i to jest politika koja je, između ostalog, i u našem nacionalnom interesu. Politika pomirenja i suradnje ostat će glavno načelo naše regionalne politike, sada uklopljene u europsku politiku prema jugoistoku Europe', obećao je predsjednik.

Drugi je izazov svladavanje gospodarske krize, a u Hrvatskoj se puno toga mora promijeniti, naglašava šef države i upozorava da na velikom europskom tržištu moramo biti znatno konkurentniji.

'Svjestan sam da je puno lakše govoriti o promjenama nego ih stvarno i provesti, svjestan sam svih deficita koje imamo, dnevno se susrećem sa primjerima koji pokazuju da je nužno provesti promjene. To znači da proces reformi neće stati nego će ostati kao trajni zadatak državne administracije', kaže Josipović.

Hrvatska nije samo zemlja turizma i trgovine, u Hrvatskoj se može i mora proizvoditi niz konkuretnih proizvoda, od visoko kvalitetne hrane do intelektualnih usluga. Hrvatska ima važnu prometnu i uskoro, nadam se, energetsku infrastrukturu. Tu ima prostora za značajan rast - nabrojio je predsjednik i pozitivne strane. Treći je izazov stvaranje javnog prostora koji ima kapacitet za kritički, ali i konstruktivan dijalog koji je preduvjet daljnjeg napretka demokracije i ljudskih prava, zaključio je predsjednik.

'Radujem se ovoj 2013. godini, znam da će ona biti dobra godina, povijesna godina za Hrvatsku, a nadam se da će i svima nama osobno donijeti zdravlja, strpljenja i uspjeha. Želim vama i vašim bližnjim još jednom sretnu novu godinu, godinu uspjeha za vas i države koje predstavljate, godinu u kojoj će vaše zemlje i Hrvatska još bolje surađivati', zaključio je Josipović.

Josipović: Ne idem u Beograd!