OD 19. SIJEČNJA

Ovako će izgledati jedinstvene vozačke dozvole u EU-u

15.01.2013 u 13:46

Bionic
Reading

Nove vozačke dozvole izdane nakon 19. siječnja u svim zemljama EU-a moraju biti izrađene prema jedinstvenom europskom modelu, piše Al Jazeera Balkans

Umjesto dosadašnjih stotinjak modela vozačkih dozvola, u Europskoj uniji će se od subote, 19. siječnja, početi izdavati nove jedinstvene plastične dozvole formata kreditnih kartica, javlja Al Jazeera Balkans

To znači da će sve nove dozvole izdane nakon tog datuma u svim zemljama članicama morati biti izrađene prema jedinstvenom europskom modelu.

Novim propisima ukidaju se vozačke dozvole s neograničenom valjanošću koje imaju neke zemlje članice i one će morati biti zamijenjene do 19. siječnja 2033. godine.

Zemlje članice imaju mogućnost izdavati dozvole s rokom valjanosti od 10 ili 15 godina.

Dozvole za profesionalne vozače vrijedit će pet godina, a kod svakog produljenja valjanosti profesionalni vozači morat će proći liječnički pregled.

Uvode se i stroža pravila za upravljanje motociklima. Za upravljanje skuterima, najmanjim motociklima, tražit će se polaganje teorijskog ispita, a zemlje članice se mogu odlučiti i za uvođenje praktičnog.

Vozačke dozvole EU-a


Dvije mogućnosti

Za veće motocikle predviđene su dvije mogućnosti: polaganje vozačkih ispita bit će moguće s navršene 24 godine, umjesto sa 21, koliko je uvjet sada, a druga je mogućnost da se pristup ispitima omogući s navršenih 20 godina onima koji imaju najmanje dvije godine iskustva na manjim motociklima.

Tom mjerom želi se prisiliti motocikliste da iskustvo steknu prvo na malim skuterima prije nego što prijeđu na snažne motocikle.

Nova direktiva trebala bi onemogućiti praksu da oni kojima se oduzima vozačka dozvola u jednoj zemlji članici odu polagati u drugu zemlju članicu. Također, predviđena je visoka razina zaštite od krivotvorenja.

Direktiva je donesena 2006. godine, a zemlje članice morale su je ugraditi u svoja zakonodavstva do kraja prošle godine, kako bi se mogla provoditi od 19. siječnja 2013. godine.

Glavni ciljevi uvođenja ovakve jedinstvene vozačke dozvole su poboljšanje sigurnosti u prometu, olakšanje korištenja slobode kretanja vozačima u Europskoj uniji, ali i sprečavanje prevara.

Nova direktiva će značiti da građanin EU-a kojem je vozačka dozvola oduzeta, bilo zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, drugih razloga kršenja zakona ili iz zdravstvenih razloga, ne smije preći granicu i zatražiti izdavanje nove u drugoj zemlji članici, što je dosad bilo slučaj u Europi.