GRANIČNI SPOR

Slovenija se priprema za arbitražu s Hrvatskom

14.01.2013 u 20:04

Bionic
Reading

Pravnica iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik upozorila je u ponedjeljak da slovenska vlada još ovoga tjedna mora razmatrati posljednje izvješće projektne skupine koja priprema slovenski memorandum za arbitražni sud na kojemu će se odlučivati o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

'Priprema slovenskog memoranduma za arbitražu i definiranje predmeta graničnog spora spora u zaključnoj su fazi. Budući da je rok za predaju tih dokumenata Arbitražnom sudu 11. veljače, riječ je o hitnom predmetu koji se više ne može odgađati. Zato bi ga vlada morala razmatrati na sjednici još ovoga tjedna, bez obzira hoće li se sadašnja vladajuća koalicija održati ili ne', upozorila je Drenik ponedjeljak u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Drenik je jedna od dviju slovenskih zastupnica koje je prijašnja vlada Boruta Pahora na jednoj od svojih zadnjih sjednica početkom 2012. imenovala za kontakte slovenske vlade s arbitražnim sudom. Druga je Mirjam Škrk, nekadašnja ustavna sutkinja, stručnjak za međunarodno pravo.

Zbog približavanja roka za predaju memoranduma, nužno je da zadnje izvješće projektne skupine koja na njemu radi vlada razmatra još ovog tjedna, s obzirom da o njemu još trebaju svoje mišljenje reći i parlamentarni odbor za vanjske poslove, te strateško vijeće ministarstva vanjskih poslova, upozorila je Drenik za STA.

Što se tiče definicije predmeta graničnog spora, rekla je da slovenska strana svoj dokument o tome nije uskladila s hrvatskom.

Zato po njezinim riječima treba očekivati da će dvije strane svaka za sebe iznijeti arbitražnim sucima svoje vlastito viđenje granične crte na dan kad su proglasile neovisnost. Uz to, napominje Drenik, i Slovenija i Hrvatska na svoj memorandum mogu i kasnije davati dopune, sve do početka usmene rasprave na arbitraži.

Uz to što će svoje memorandume 11. veljače predati arbitražnom sudu, istog će dana Hrvatska i Slovenija razmijeniti njihove preslike, kako bi na memorandum druge strane mogle dati odgovor, za što je rok 11. studeni ove godine, podsjetila je Drenik.

Također je spomenula da je arbitražni sud već objavio rokove i vremenski raspored za svoj rad, što u međuvremenu nije bilo mijenjano. Zato se očekuje da bi rasprava pred arbitražom započela slijedeće godine.

Budući da arbitražni sporazum određuje da je postupak pred arbitražnim sudom povjerljive naravi, svako obavješćivanje javnosti o sadržaju memoranduma značilo bi kršenje arbitražnog sporazuma, upozorava Drenik.

S druge strane, ali istom nakon što se odvije cijeli postupak arbitraže, Slovenija i Hrvatska mogu se dogovoriti da objave sadržaje iz arbitražnog postupka, dodala je Drenik.