TERORIZAM ILI...?

Zagrebačke eksplozije odjeknule svjetskim medijima

11.01.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Eksplozije koje već drugi dan potresaju zapadni dio Zagreba postale su svjetska vijest o kojoj pišu mediji od Srbije preko Njemačke do Amerike

'Eksplozije potresaju glavni grad Hrvatske' javlja austrijski ORF u svojim današnjim informativnim emisijama, u kojima se ističe da je policija blokirala čitav zapadni dio grada. 'Mediji spekuliraju o mogućem terorističkom napadu, a policija to zasad demantira', piše na portalu ORF-a. O misterioznim eksplozijama bombi svoje čitatelje obavještava i bečki dnevnik Der Standard, koji prenosi vijest Austrijske press agencije (APA) pod naslovom 'Jedan čovjek povrijeđen u eksploziji u Zagrebu'. U tekstu se napominje da su, uz policiju, u istragu uključene i hrvatske tajne službe i DORH.

O zagrebačkim eksplozijama izvještava i američki Bloomberg, čija dopisnica citira izjave policijskog dužnosnika Vitomira Bijelića. Beogradski B92 pod naslovom 'Eksplozija odjeknula u Zagrebu' također objavljuje što se događa u glavnom gradu Hrvatske, čija sigurnosna situacija postaje kompliciranija nego što bi se očekivalo.

Vijest o bombaškim napadima u Zagrebu ima i agencija DPA, koju prenose njemački mediji poput tjednika Focus i dnevnika Rheinische Post. Potonji tekst donosi pod naslovom 'Teroristički napad u Zagrebu?' te naglašava kako je u gradu 'odjeknulo više eksplozija', koje su 'potresle građane'.

Kako prenosi Hina, BBC podsjeća da su najnovije eksplozije odjeknule samo dva dana nakon prve detonacije na pruzi kod željezničke postaje Podsused.

Britanski javni servis prenosi riječi ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i ravnatelja policije Vitomira Bijelića da eksplozije nemaju obilježja terorističkih napada.

U vijesti o eksplozijama u glavnom gradu Hrvatske, informativni portal Glas Rusije navodi da se u zapadnom dijelu Zagreba u petak ujutro začulo između dvije i četiri detonacije.

'Na terenu su brojne policijske jedinice, a za promet je zatvoreno nekoliko gradskih četvrti', prenosi Glas Rusije.

I portal canada.com izvještava o 'snažnoj eksploziji' na autobusnoj postaji u Stenjevcu u kojoj je ozlijeđena jedna osoba.

'To je druga eksplozija ovoga tjedna u Hrvatskoj, nakon što je u srijedu eksplozivna naprava oštetila prugu kod Zagreba ali nije bilo ozlijeđenih', piše canada.com.

O eksplozijama u Zagrebu opširno javlja i slovenska agencija STA te srbijanske Beta i Tanjug prenoseći da zbog tih incidenata otežan ili zatvoren promet u zapadnom dijelu grada i da se mogu očekivati veći zastoji u prometu međunarodnih putničkih vlakova između Hrvatske i Slovenije.