PREVENTIVNE OBRAMBENE MJERE

Seul poslao topovnjaču na morsku granicu sa Sj. Korejom

02.06.2009 u 07:53

Bionic
Reading

Južna Koreja je poslala brzu ophodnu topovnjaču opremljenu raketama more-more, na zapadnu pomorsku granicu sa Sjevernom Korejom, priopćilo je u utorak južnokorejsko ministarstvo obrane.

"Najsuvremeniji brza ophodna raketna topovnjača Yoon Young Ha na putu je u Žuto more", rekao je glasnogovornik mornarice.

"U usporedbi sa sjevernokorejskim brodovima, Yoon Young Ha raspolaže razornom vatrenom moći", rekao je.

Ova mjera događa se u prilikama povećane napetosti između dviju Koreja, pošto je Pjongjang zaprijetio da će napasti svog južnog susjeda i povećao je, kako se čini, broj svojih vojnih vježba blizu zapadne granice.

Južnokorejska mornarica "odmah će kazniti" svaki provokacijski čin sjevernokorejskih snaga, upozorio je glasnogovornik.

Po nekim informacijama, Sjeverna Koreja izvodi vježbe iskrcavanja uz pomoć brzih čamaca u blizini zapadne granice.

Napetost između dviju Koreja naglo je porasla pošto je sjevernokorejski režim 25. svibnja izveo drugi nuklearni pokus, nakon čega je ispalio niz raketa kratkog dometa te proglasio kraj primirja iz 1953. kojim se završio Korejski rat.

Južnokorejske i američke snage na poluotoku su u stanju pripravnosti, budući da je režim Kima Jong-Ila zaprijetio Seulu protumjerama nakon njegova pridruživanja Sigurnosnoj inicijativi protiv širenja nuklearnog oružja (PSI).

Južnokorejski i američki dužnosnici objavili su u ponedjeljak da se Sjeverna Koreja najvjerojatnije priprema za pokusno ispaljivanje rakete dugog dometa.