KONTROVERZNI PULENI

Pogledajte u čije ruke padaju Pentagon i CIA

08.01.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Nominiranjem 'neposlušnog republikanca' Chucka Hagela za novog ministra obrane te svog savjetnika za protuterorizam i domovinsku sigurnost Johna Brennana za direktora CIA-e, američki predsjednik Barack Obama otvorio je novu frontu u ratu s republikancima u Kongresu. Imenovanja treba potvrditi Senat, no zbog spornih elemenata u biografijama Hagela i Brennana to neće ići glatko

Chuck Hagel je na Capitol Hillu stekao reputaciju neovisnog senatora, spremnog zauzeti stavove suprotne onima svojih kolega republikanaca. Nekoliko vodećih republikanskih zastupnika već sada se žestoko protivi njegovoj nominaciji.

Zbog svog iskustva u Vijetnamu Chuck Hagel spreman je učiniti sve kako bi spriječio rat pa se kao senator protivio slanju vojnika u Irak i Afganistan. Glasao je i protiv sankcija Iranu, tumačeći da je radije za izravne pregovore. Podupirao je pregovore s radikalnim Hamasom, ali i prevaziđenu politiku Pentagona 'Don't Ask, Don't Tell' prema gay vojnicima.

Na udaru gay aktivista našao se i 1998, kada je pitao može li američki veleposlanik postati netko tko je 'neskriveni i agresivni gay', za što se naknadno ispričao. Hagelova kritika odnosila se na postavljanje Jamesa Hormela za veleposlanika u Luksemburgu, što je ujedno bila prva američka nominacija i imenovanje deklarirane gay osobe na veleposlaničko mjesto.

Američka LGBT zajednica sada je podijeljena oko Hagelove nominacije. Konzervativna grupa za promicanje prava gay osoba, Log Cabin Republicans, u ponedjeljak je objavila oglas preko cijele stranice Washington Posta, podsjećajući da je Hagel podržao tzv. zakon za obranu braka koji brani priznavanje istospolnih zajednica na federalnoj razini.

Hagel je prošlog mjeseca izdao pokajničko priopćenje o svom pogledu na politiku 'Don't Ask, Don't Tell', navodeći da potpuno podržava 'otvorenu službu' i da je posvećen LGBT vojnim obiteljima. Nedavno se ispričao i Hormelu, uz napomenu da je njegov svojedobni istup bio 'neosjetljiv'. Kritičari ističu da je Hagelovo preobraćenje zakašnjelo te da je tempirano samo zbog nominacije za funkciju ministra obrane.

David Mixner, demokratski aktivist i jedan od deklariranih gay prijatelja Billa Clintona, smatra da je 'glupo' protiviti se Hagelovom imenovanju kada ga nominira predsjednik koji je učinio više na promociji gay prava od bilo kojeg prethodnika.

'Godinama radimo na prosvjećivanju ljudi, a kada se čini da su prosvijećeni, još uvijek ih želimo kazniti. Trebali bismo biti oduševljeni', rekao je Mixner.

Bogato obavještajno iskustvo Johna Brennana zasjenjeno je pak njegovom spornom ulogom u agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih terorista. Po pisanju portala Politico, Brennan je imao značajnu ulogu u Obaminoj politici bombardiranja osumnjičenih terorista bespilotnim letjelicama, što je rezultiralo brojnim pogibijama civila.

Iz utrke za šefa CIA-e 2008. ispao je nakon optužbi da je imao prste i u programu ispitivanja osumnjičenih terorista 'waterboardingom' - simulacijom pogubljenja utapanjem i drugim agresivnim metodama u mandatu Georgea W. Busha. Bijela kuća sada poručuje da se Brennan zauzimao za pomnu kontrolu, zakonitost i transparentnost borbe protiv terorizma.

Prije savjetničke karijere u Obaminoj administraciji Brennan je bio analitičar u CIA-i i šef ispostave u Saudijskoj Arabiji. U Bushevu mandatu bio je zamjenik direktora CIA-e, a kasnije i direktora Nacionalnog centra za protuterorizam.