EKONOMISTI MMF-A

'Fiskalna konsolidacija i dalje je poželjna!'

07.01.2013 u 14:12

Bionic
Reading

Vodeći ekonomisti MMF-a, Olivier Blanchard i Daniel Leigh, sastavili su radni izvještaj pod nazivom 'Greške u prognozama rasta i fiskalni multiplikatori' u kojem rezimiraju vlastite pogreške u prognozama učinka mjera štednje u europskim ekonomijama. Iako su dotični problem već spominjali u listopadu prošle godine, novi dokument matematičkim formulama pokazuje da su prognoze bile pogrešne kada se izračunavao efekt oštrih rezova i štednje u zemljama kao što su Grčka, Portugal i Španjolska

'Smatramo da je u naprednim ekonomijama jače planirana fiskalna konsolidacija bila popraćena nižim rastom od očekivanog, s tim da je taj odnos bio posebno izražen, statistički i ekonomski, u početku krize. Prognoze su značajno podcijenile porast nezaposlenosti i pad domaće potrošnje, vezano uz fiskalnu konsolidaciju', tvrdi se, među ostalim, u izvještaju.

Iako se odmah na početku izvještaja podcrtava da on ne izražava službene stavova MMF-a, teško je u njemu ne prepoznati stanovito otriježnjenje MMF-a koji je, zajedno s Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom, formirajući tzv. trojku, bio ključan u implementiranju mjera štednje u Europi. Iz ostale dvije institucije zasad još nema indikacija o tome da bi se dogovoreni program štednje trebao ili usporiti ili modificirati.

Fiskalni su multiplikatori, objašnjava se, matematički koeficijent koji odražava učinak reformi na rast, a ispali su mnogo viši no što se to inicijalno predviđalo. Tako su, primjerice, za 2010. iznosili 1,6, dok bi nula kao konačni rezultat jedina značila da nije bilo pogreške u procjenama.

MMF sad i službeno savjetuje manje proračunske rezove zbog nepredviđenog stalnog rasta nezaposlenosti i izostanka ekonomskog rasta.

Primjerice, Portugal, koji je 2011. bio primoran zatražiti pomoć za otkup duga od MMF-a, sada traži reviziju nametnutih mjera štednje. Naime, tamošnji je sud već proglasio protuustavnim niz mjera štednje, a pred trećom uzastopnom godinom recesije, stopa nezaposlenosti digla se na 17 posto, a među mladima iznosi i do 40 posto.

Predsjednik Cavaco Silva poručio je da 'postoje osnovane sumnje o tome je li je raspodjela žrtve u otkupu duga pravedna' te da su mjere štednje stvorile 'recesijski ciklus' i da su 'socijalno neodržive'. Direktorica MMF-a, Christine Lagarde, izjavila je nedavno za njemački Die Welt da je Portugal u skupini zemalja 'koje sebi mogu dozvoliti malo da idu malo sporije... u naporu da raščiste svoje javne financije'.

Na kraju, Blanchard i Leigh upozoravaju da njihove nalaze treba analizirati, odnosno primijeniti s velikim oprezom, jer ne postoji jedan multiplikator za sva vremena, i za sve zemlje. Multiplikatori mogu biti viši ili niži, u različitim vremenskim periodima, i u različitim ekonomijama. Za sada se sigurnim pristupom za fiskalnu konsolidaciju čini onaj koji uzima više mulitiplikatore nego prije krize. Naročito treba naglasiti da rezultati ne podrazumijevaju da je fiskalna konsolidacija nepoželjna. Kratkoročni efekti fiskalne politike na ekonomsku aktivnost samo su neki od mnogih faktora koji trebaju biti uzeti u obzir u određivanju primjerenog ritma fiskalne konsolidacije za svaku pojedinu zemlju, zaključuju ekonomisti MMF-a.