ZA BOŽIĆ

Albanci Nikoliću zabranili dolazak na Kosovo

05.01.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je beogradskim medijima da 7. siječnja, za Božić, neće ići u Gračanicu i da mu Priština neće određivati hoće li otići na Kosovo ili ne, te da će promijeniti svoja stajališta prema Europskoj pravosudnoj misiji na Kosovu (EULEX) i prema Bruxellesu.

'Ne idem za Božić u Gračanicu. Neću da mi Priština odlučuje mogu li ići na naše Kosovo. Očigledno je da EULEX čeka da vlasti u Prištini to dopuste', rekao je Nikolić u razgovoru koji je u subotu objavio beogradski tabloid Kurir.

Nikolić je dodao da će zbog toga morati promjeniti svoje stajalište i prema misiji EULEX, ali i prema Bruxellesu, piše Kurir. Prema pisanju ovog lista, srbijanski je predsjednik rekao kako je "EULEX još jednom pokazao da nije statusno neutralan kako se predstavlja, već da radi onako kako mu Priština kaže".

'Nisu mi dozvoljavali da odem na Kosovo dok sam bio predstavnik oporbe, a ne dozvoljavaju mi ni sada kada sam predsjednik Srbije', rekao je Nikolić.

Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) odgovorila je u petak da nije nadležna za odobravanje ili odbijanje ulaska na Kosovo nakon što je srbijanski predsjednik Nikolić oštro osudio šutnju te misije na njegov zahtjev da na Kosovu 7. siječnja nazoči božićnoj liturgiji.

Glasnogovornica misije EULEX-a Irena Gudeljević objasnila je da ured predsjednika Srbije zahtjev treba dostaviti dužnosnicima Europske unije (EU) u Beogradu.

'Zahtjev za ulazak srbijanskih dužnosnika na Kosovo šalje se posebnom predstavniku EU-a u Beogradu. Ured posebnog predstavnika EU-a u Prištini prosljeđuje taj zahtjev kosovskoj vladi, a odgovor se vraća na isti način', rekla je Gudeljević i istaknula da EULEX nije dio tog lanca.

Potpredsjednik vlade Kosova Hajredin Kuqi
izjavio je Radio televiziji Kosovo da je zahtjev predsjednika Srbije odbijen uz obrazloženje da su posjeti srpskih dužnosnika mogući samo na temelju reciprociteta, onda kada čelnicima kosovskih institucija bude dopušten posjet Albancima u Preševskoj dolini. Kuqi je rekao da je takva odluka Prištine donesena nakon konzultacija s međunarodnim partnerima.