STATE DEPARTMENT

Šef Googlea ne bi trebao u Sjevernu Koreju

04.01.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Američki State Department u četvrtak je priopćio da nije trenutak za posjet izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta i bivšeg diplomata Billa Richardsona Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je rekla da će Schmidt i Richardson tamo putovati privatno, a ne kao predstavnici vlade SAD-a. 'Oni su privatne osobe, putuju nslužbeno. Neće ih pratiti dužnosnici SAD-a. Ne nose nikakvu našu poruku. Oni su privatne osobe i donose vlastite odluke', rekla je.

'Otvoreno, ne mislimo da je odabrani trenutak dobar', rekla je Nuland novinarima podsjetivši na sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa u prosincu. 'Schnudt i Richardson su potpuno svjesni naših stajališta'.

Izvor blizak direktoru Googlea u četvrtak je potvrdio izvješće Associated Pressa i Wall Street Journala da Schmidt planira posjetiti Sjevrenu Koreju s Richardsonom, bivšim guvernerom Novog Meksika i bivšim veleposlanikom SAD-a pri UN-u.

Schmidt, jedan od vodećih ljudi američke tehnološke industrije, navodno bi već ovog mjeseca mogao posjetiti Sjevernu Koreju, ali je rekao nije jasno s kime će se susresti i kakav je njegov plan.

AP i Wall Street Journal posjet su opisali kao "humanitaran" i pretpostavlja se da bi mogao biti usmjeren na oslobađanje korejskog Amerikanca Kennetha Baea, koji je uhićen u Sjevernoj Koreji prošli mjesec pod ne baš jasnom optužbom.

Misija Googlea je da organizira informiranje u svijetu i učini ga univerzalno dosutpnim. Sjeverna Koreja jedna je od najrepresivnijih zemalja svijeta, a pristup internetu velikim je dijelom ograničen samo na najutjecajnije dužnosnike a medijski su sadržaji strogo nadzirani.

Richardson je nakon isteka mandata neslužbeno već nekoliko puta boravio u Sjevernoj Koreji u raznim diplomatskim misijama smirivanja stanja, a već godinama nijedan tako visoko rangirani američki poduzetnik poput Schmidta nije boravio u toj zemlji.