NELEGITIMNI IZBORI

Proruska stranka pobijedila u Južnoj Osetiji

01.06.2009 u 11:18

Bionic
Reading

Proruska stranka Jedinstvo koja podržava predsjednika Eduarda Kokoitija, pobijedila je u nedjelju na parlamentarnim izborima u Južnoj Osetiji, koje je Europska unija ocijenila nelegitimnima, objavljeno je u ponedjeljak.

Prema konačnim rezultatima izbora stranka Jedinstvo osvojila je 46,36 posto glasova, objavilo je središnje izborno povjerenstvo. Narodna stranka, također odana predsjedniku, dobila je 22,53 posto glasova, slijede komunisti s 22,25 posto glasova, ističe se iz izbornog povjerenstva.

Dominantnost stranke Jedinstva trebala bi omogućiti Eduardu Kokoitiju da ojača vlast u toj pokrajini koju podržava Moskva. Predsjedništvo EU-a objavilo je da izbore smatra nelegitimnima. 'EU ne priznaje legalitet izbora, kao ni njihove rezultate. EU ponavlja svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije', navodi se u priopćenju češkog predsjedništva Unije.

Samoproglašenu neovisnost Južne Osetije priznala je Rusija 2008. godine, pošto je vojno intervenirala i spriječila Tbilisi da je silom vrati pod svoju vlast. Neovisnost Osetiji priznaje još samo Nikaragva, a ostatak međunarodne zajednice smatra je sastavnim dijelom Gruzije koja je nad njom izgubila kontrolu početkom 90-tih pri raspadu Sovjetskog Saveza.