POGREŠNA PREDVIĐANJA EKONOMISTA

Eurozona se 2012. trebala raspasti, ali...

01.01.2013 u 19:01

Bionic
Reading

Prije pola godine mnogi ugledni svjetski ekonomisti i investitori su predviđali raspad eurozone do kraja 2012. U međuvremenu je i njima jasno da se ne može očekivati grčki izlazak iz eurozone, kao i da će zajednička valuta preživjeti

Nekad u svibnju ove godine nobelovac i redoviti kolumnist New York Timesa Paul Krugman napisao je tekst u kojemu predviđa brzi raspad eurozone, koja se tada nalazila u svojoj vjerojatno najvećoj agoniji. Krugman je u članku pod naslovom 'Apokalipsa uskoro' upozorio da se eurozona – koju je opisao kao 'loše konstruiranu' – može 'raspasti unutar par sljedećih mjeseci'. Slično je u to vrijeme u intervjuima govorio i milijarder i investitor George Soros, pozivajući Njemačku na odlučnije djelovanje, uz objašnjenje da postoji tek tromjesečni rok za 'sprečavanje potpune katastrofe'.

Glavni ekonomist Citigroupa Willem Buiter je pak predviđao kako su šanse 90 posto da će Grčka do kraja godine izaći iz eurozone, dok su se netočnima pokazale i najave ekonomista Nouriela Roubinija ss Sveučilišta New York, kojeg inače zovu Dr. Propast.

Analitičari Reutersa objašnjavaju da se u pola godine, otkako su kulminirala mračna predviđanja ekonomista o eurozoni, nekoliko stvari ipak promijenilo, a na koje se nije moglo računati. Prva je svakako odluka guvernera Europske centralne banke Marija Draghija da kupuje loše kredite problematičnih država eurozone, ali i činjenica da je grčki premijer Antonis Samaras uspio svoju tročlanu koaliciju održati na okupu. Također se promijenio i berlinski stav prema tzv. Grexitu, za koji sada njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da bi izazvao previše ekonomske i političke štete.

To sve ne znači da će se kriza eura potpuno razriješiti u 2013. godini, nego da je Europa 'mnogo čvršća nego što se inače misli', piše Reuters.