KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ:

'NATO bi se pripremio za smak svijeta ili napad vanzemaljaca'

31.12.2012 u 10:38

Bionic
Reading

Pomoćnica glavnog tajnika NATO saveza Kolinda Grabar Kitarović otkrila je kako bi trenutno najjači vojni savez na svijetu odgovorio na eventualni napad vanzemaljaca, no nije otkrila planira li se po isteku mandata kandidirati za predsjednicu Hrvatske

'Ha-ha, mislim da bi, prije svega, na nešto poput smaka svijeta upozoravala ili znanstvena istraživanja ili sustavi motrenja i obavještavanja koje imaju naše zemlje članice NATO-a. Pripremili bismo se za to i reagirali na odgovarajući način, ovisno o tome kakva je prijetnja', kazala je bivša HDZ-ova ministrica vanjskih poslova za Večernji list.

Ipak ističe kako su prijetnje svjetskoj sigurnosti postale vrlo nepredvidive. 'Jedino što je predvidljivo u trenutačnom sigurnosnom okruženju jest njegova nepredvidljivost. I kad je riječ o međunarodnom terorizmu, i o prirodnim katastrofama, onečišćenju okoliša, proliferaciji oružja, cybernapadima...'.

Očekuje da će se u sljedećoj godini riješiti kriza u Siriji, gdje, kaže, NATO nema namjeru intervenirati te se nada napretku u tranziciji u Afganistanu gdje sredinom 2013. nacionalne snage sigurnosti preuzimaju vodeću ulogu u osiguravanju stanovništva.


Potrebna nam je vlada nacionalnog jedinstva

Što se Hrvatske tiče, kaže kako je situacija slična onoj na početku 90-ih kada je bila potrebna vlada nacionalnog jedinstva. 'Mislim da treba više upregnuti snage, više gledati preko granica stranačke podijeljenosti i stvarno razmisliti i razgovarati o tome što treba učiniti da bi se pokrenulo gospodarstvo i kako bi se zaustavili ovi negativni trendovi. Zabrinjava me što u Hrvatskoj ne postoji dijalog koji bi vodio postizanju nacionalnog konsenzusa, a više od svega potreban nam je konsenzus stranaka da bismo izašli iz krize. Nadalje, za Hrvatsku je iznimno važno ponašanje prema investitorima, i stranim i domaćim. Poduzetnička klima mora se promijeniti iz korijena', pojašnjava.

Nepravomoćnu presudu bivšem šefu Ivi Sanaderu nije željela komentirati i dodala je kako dok je bila u Vladi nije primijetila ništa od ovoga za što su poslije podignute optužnice.

'Bila sam zaokupljena svojim poslom, a nakon određenog vremena bila sam prilično isključena, nisam više bila pozivana ni na sjednice predsjedništva. Ponavljam, iz onoga što sam vidjela oko sebe nisam mogla primijetili da se događalo sve ono o čemu sam poslije čitala u medijima. Bilo mi je to prilično nevjerojatno', kaže Grabar-Kitarović.

U HDZ-u ne prestaju nagađanja o mogućoj kandidaturi na predsjedničkim izborima 2014. Grabar-Kitarović kaže da je za tu ideju doznala iz medija.

'O tome sam prvi put čula iz novina i već sam rekla da u ovom trenutku ne mogu biti politički angažirana, a ne mogu ni predvidjeti što će biti za dvije godine. Iznimno mi je stalo do toga što se događa u Hrvatskoj. Svakako ću se vratiti jer ne mogu protiv svog srca. Nema te plaće koja bi me držala daleko od Hrvatske. Ne znam hoću li se politički angažirati ili neću. Ako će itko biti predsjednica Hrvatske, mislim da će to biti moja kći. Vrlo je angažirana, ima jasno izražena politička mišljenja, što je nevjerojatno za dijete od 11 godina', zaključuje.