BRUTALAN ZLOČIN IZAZVA PROSVJEDE

Preminula žrtva grupnog silovanja iz New Delhija

29.12.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Žrtva kolektivnog silovanja u autobusu u New Delhiju, koje je potaknulo nasilne prosvjede u Indiji, umrla je u subotu u singapurskoj bolnici Mount Elizabeth, priopćila je bolnica.

"Sa žaljenjem objavljujemo da je pacijentica umrla u 4.45 ujutro, 29. prosinca. Uz nju su bili članovi njezine obitelji i predstavnici visokog indijskog povjerenstva", objavila je bolnica.

Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, no neki su je mediji nazivali "Amanat", što na jeziku urdu znači "blago", bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je bila 26. prosinca prebačena u Singapur.

Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i prosvjednika.

"Unatoč svim naporima osmero stručnjaka bolnice Elizabeth njezino se stanje pogoršalo zadnja dva dana. Otkazali su joj organi zbog teških ozljeda tijela i mozga", objavila je bolnica.

Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava. Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne prosvjede i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj.

New Delhi, grad od 16 milijuna stanovnika, ima najvišu stopu seksualnih zločina među velikim indijskim gradovima s jednim silovanjem prijavljenim svakih 18 sati, prema policijskih podacima.

Komentatori strahuju da će smrt žrtve izazvati još silovitije prosvjede i nove sukobe s policijom. Sociolozi ocjenjuju da su prosvjedi odraz dublje frustracije brojnih Indijaca nemarom i slabošću vlade u rješavanju društvenih i gospodarskih pitanja.

Policija u New Delhiju pozvala je u subotu građane na mir i zatvorila je prilaz nekim četvrtima u središtu grada, nekoliko sati nakon smrti 23-godišnje studentice koju je 16. prosinca pretukla i silovala skupina muškaraca.

U priopćenju objavljenom u subotu ujutro, načelnik policije Neeraj Kumar naredio je da se u gradu mora očuvati red nakon prosvjeda koji su popratili vijest o smrti djevojke i najavio je zatvaranje svih prilaza spomeniku India Gateu i deset postaja podzemne željeznice.

I predsjednik mjesne vlade New Delhija Sheila Dikshit pozvao je na mir i rekao da će se "vrlo brzo donijeti trajne odluke" za zaštitu žena u indijskoj prijestolnici. "Molim vas, ostanite mirni i ujedno vam jamčimo da smo učinili sve radi zaštite žena", rekao je pred novinarima.

Građani su u subotu ujutro počeli izlaziti na ulice Indije žaleći zbog smrti studentice čije je brutalno silovanje već bilo pokrenulo velike prosvjede.

Policija je rekla da će mirne prosvjede dopustiti samo u nekim četvrtima a na ulicama su raspoređene stotine policajaca kako bi se spriječili izgredi.