PANTOVČAK NEGIRA

Nikolić tvrdi da se sastao s Josipovićem u Londonu!

28.12.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u petak da ni on ni Srbija nisu krivi za napetosti u odnosima s Hrvatskom i da je spreman susresti se s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem kad i druga strana za to bude spremna

Nikolić je u intervjuu agenciji Beta rekao da je već razgovarao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, kao i s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te ustvrdio kako Srbija nije odgovorna za pogoršanje odnosa sa Hrvatskom i BiH.

'Ja sam predsjednika Hrvatske sreo u Londonu na prijemu kod kraljice i razgovarali smo oko jedan sat. Hrvatskog premijera sam sreo u Rio de Janeiru i razgovarali smo oko pola sata. Sa Izetbegovićem sam razgovarao pola sata u New Yorku i to su bili srdačni razgovori', izjavio je Nikolić u intervjuu agenciji Beta.

Kako je Hini rečeno iz ureda hrvatskog predsjednika, Nikolić se s Josipovićem sreo u Londonu, ali se ne može govoriti o razgovorima o političkim temama, a kamoli o sat vremena razgovora, jer su samo formalno razmijenili pozdrave. Premijer Milanović pak uopće nije posjetio Rio de Janeiro, priopćeno je iz hrvatske vlade.

'Ne znam šta je stvarno problem u odnosima s Hrvatskom i BiH', rekao je Nikolić i istaknuo kako je, odmah nakon je izabran za predsjednika, dočekan na nož, ne samo u Srbiji, već i u regiji.

'Smatralo se da je, prvo, otišao čovjek s kojim su dobro surađivali, a dolazi čovjek s kojim se navodno ne može surađivati, pa hajde da to odmah pokažemo. Drugo, neke su moje izjave korištene kako bi ih se preokrenulo, kako bi se tumačile drugačije, kako bi se opravdalo to što se ne viđamo', rekao je predsjednik Srbije.

'Ako sam ja rekao da priznajem Hrvatsku u njenim granicama, kako me neko može optužiti da svojatam hrvatski teritorij. Ako sam rekao da prihvaćam Sarajevo kao glavni grad BiH, Daytonski sporazum, kako me neko može optužiti da rušim tu državu', upitao je Nikolić u intervjuu beogradskoj agenciji.

Nikolić je objasnio da je nakon oslobađajuće presude Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču reagirao tako što je usporedio odnos Srbije i Hrvatske prema zločinu.

'Mi Srbi, koji smo najviše optuživani i osuđivani, nakon zločina u Srebrenici nismo čekali odluku Haaškog tribunala nego smo odmah donijeli Deklaraciju Skupštine Srbije o osudi zločina nad Bošnjacima. Srpska vlast je uhitila Ratka Mladića i izručila ga Den Haagu. Šta je radila Hrvatska za Oluju - čekala oslobađajuću presudu Haaškog tribunala da bi proslavila to što nitko nije osuđen', ocijenio je Nikolić.

Srbijanski predsjednik ponovio je svoje ranije stajalište da je akcija Oluja 1995. bila zločin tijekom kojega je protjerano 200.000 ljudi i ubijeno 2.000.

'Ne može predsjednik Hrvatske reći - sad je dokazano da je to bila vojnička akcija - a biti ljut na mene što se ne viđamo. Tu nešto nije u redu', ustvrdio je Nikolić.

Srbijanski predsjednik je ocijenio i da Srbija 'nema problema s Crnom Gorom' te da odnosi dviju država moraju biti bolji kako bi i Srbi u Crnoj Gori živjeli bolje.

Nikolić je navijestio kako postoje velike mogućnosti da pomogne u sporu Makedonije i Grčke oko imena bivše jugoslovenske republike, koji blokira put Skoplja na putu ka EU.

'Spor je velik i čini mi se da može biti riješen ako bi i jedni i drugi shvatili da tvrdoglavim inzistiranjem nigdje neće stići', rekao je predsjednik Srbije i najavio da je objema stranama izrazio spremnost da pomogne u rješavanju spora.

'Rekao sam i jednima i drugima da stojim na raspolaganju, ali ako budem zamoljen da predložim rješenje ono neće biti prihvatljivo samo za jedne ili samo za druge, možda neće ni za jedne ni za druge, ali Balkan više ne smije biti mjesto sukoba. Dok mi stojimo, drugi su otišli daleko naprijed', rekao je predsjednik Srbije u intervjuu agenciji Beta.

Nikolić je najavio 'povijesnu pomirbu' i uzajamne isprike Srbije i Mađarske za zločine tijekom Drugog svjetskog rata koje su počinili mađarski fašisti ili komunistička vlast. 'To može potpuno smiriti odnose Srbije i Mađarske. Još samo da se Srbi smire među sobom i sve će biti u redu', rekao je predsjednik Srbije.