SAMOUBOJICA U AUTOMOBILU

Troje mrtvih u napadu na 'najveću bazu CIA-e' u Afganistanu

26.12.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Najmanje troje Afganistanaca je poginulo u srijedu u napadu autobombom na veliku američku vojnu bazu na istoku Afganistana, rekli su čelnici

Glasnogovornik NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) Martin O'Donnell rekao je za agenciju France Presse da je meta tog napada, u kojemu je sedam osoba ranjeno, bila baza Chapman u Hostu, blizu pakistanske granice.

'Nemamo nikakvih informacija o naravi eksplozije', rekao je O'Donnell dodajući da, po prvim saznanjima, nitko od vojnika koalicije nije stradao.

Napad je počinio bombaš samoubojica u automobilu s eksplozivom koji se dignuo u zrak na ulazu u bazu, dodao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki.

Načelnik policije u Hostu Abdul Kajum Bakizaj rekao je da su u napadu izgubili život 'policajac koji je pregledavao automobil i dvoje civila koji su bili u blizini'.

U elektroničkoj poruci poslanoj agenciji France Presseu talibani su preuzeli odgovornost za napad na 'najveću bazu CIA-e' u Afganistanu.

Ista baza je 30. prosinca 2009. već bila na meti bombaškog napada u kojemu je poginulo sedam časnika CIA-e i jordanski časnik koji je surađivao s američkom obavještajnom službom.

Mreža Hakani, skupina bliska Al Kaidi, koja ima baze u pakistanskim plemenskim područjima a aktivna je i na istoku Afganistana, postala je Amerikancima trn u oku nakon napada u Hostu.

Tu skupinu koja je jedna od glavnih sastavnica afganistanskih talibana, američki State Department proglasio je u rujnu 'terorističkom organizacijom'.