NOVI SPORAZUM

Indija i Rusija dogovorile 7,5 milijardi u oružju

24.12.2012 u 17:29

Bionic
Reading

Indija je u ponedjeljak pristala kupiti desetke ruskih vojnih helikoptera i opremu za lovce Suhoj na summitu u New Delhiju na kojem su čelnici dviju država potvrdili predanost strateškom partnerstvu Indije i Rusije.

Indija, tradicionalni kupac ruskog oružja, priopćila je da su se dvije strane dogovorile oko zajedničkog ulaganja u proizvodnju helikoptera i dvije milijarde dolara investicija u zajedničke trgovinske i gospodarske projekte.

'Rusija je ključni partner u modernizaciji naših oružanih snaga', rekao je u priopćenju indijski premijer Manmohan Singh pozdravljajući ruskog predsjednika Vladimira Putina kao 'vrijednog prijatelja i arhitekta indijsko-ruskog strateškog partnerstva'.

Jednodnevni Putinov posjet Indiji, prvi otkako je u svibnju započeo novi šestogodišnji mandat u Kremlju, pokazuje interes Rusije za Indiju, dugogodišnjeg regionalnog saveznika i partnera u skupini brzorastućih gospodarstava svijeta (BRICS).

Putin je u srijedu, u članku objavljenom u listu The Hindu, naglasio da je 'jačanje prijateljstva i suradnje s Indijom jedan od prioriteta ruske vanjske politike'.

Izvor iz ruske vojne industrije prenio je kako bi ugovor o prodaji vojne opreme mogao vrijediti više od 7,5 milijardi dolara.