NAJTEŽA GODINA OD DAYTONA

BiH pred izvanrednim izborima u 2013.?

24.12.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina će u 2013. godinu ući suočena s političkom krizom koja bi mogla biti još ozbiljnija od one koja je u toj zemlji obilježila godinu na izmaku a nije isključena ni mogućnost provedbe izvanrednih izbora, barem na razini Federacije BiH, ocjena je koju u ponedjeljak donose mediji u toj zemlji

Šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini najavilo je kako je će vrlo brzo u parlamentarnu proceduru uputiti prijedloge niza novih zakona temeljene na političkom dogovoru stranačkih lidera.

'Očekujem da će ti zakoni biti u parlamentu a time i postati predmetom javne rasprave najkasnije do kraja siječnja naredne godine', izjavio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović

Među njima su prijedlozi izmjena izbornog zakona te načina izbora tužitelja a oni za sada izazivaju najviše prijepora jer oporba drži kako su prijedlozi koji se najavljuju korak unatrag u odnosu na sadašnja rješenja.

Neke od prijedloga oprezno su kritizirali i dužnosnici Europske komisije, a posebice onaj koji se odnosi na uspostavu većeg političkog utjecaja nad procesom izbora tužitelja o čijim bi imenovanjima ubuduće odlučivali parlamenti na različitim razinama.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić potvrdio je kako će ta stranka iskoristiti sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju da bi blokirala usvajanje novih zakona koje smatra štetnim po interese države.

Potvrdio je kako to podrazumijeva i odsustvo zastupnika SDA sa sjednica Doma naroda parlamenta BiH na kojima će se razmatrati takvi zakoni što znači da neće biti potrebne većine za njihovo donošenje. 'Poručujem im (strankama 'šestorke') da ne gube ni svoje ni naše vrijeme jer ti zakoni neće proći', izjavio je Tihić za televiziju BHT 1.

SDA je ranije odlučila kako neće napustiti pozicije u vladi Federacije BiH iako je u entitetskom parlamentu bila prisiljena prijeći u oporbu nakon što su Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH i HDZ 1990. sklopili koalicijski sporazum. Zajedno sa Hrvatskom strankom prva (HSP) te Narodnom strankom Radom za boljitak (NSRzB) SDA kontrolira osam ministarskih pozicija koliko ih ima i SDP.

SAD protiv izvanrednih izbora

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon naznačio je pak unekoliko javnih nastupa kako ideja izvanrednih izbora nije nešto što bimeđunarodna zajednica podržala jer su oni skupi, priprema traži vremena aishod glasovanja vjerojatno ne bi puno toga promijenio.

Moon jekazao kako bi umjesto toga bilo potrebno da čelnici političkih stranakana vlasti i onih iz oporbe razgovaraju i pokušaju izravno dogovoritirješenje za postojeće probleme.

Predsjednik SDA Tihić je ocijeniokako je pred BiH veoma teška godina dodajući kako ne vjeruje u brzopostizanje rješenja. '2013. će vjerojatno biti najteža godina odDaytona', kazao je Tihić.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir (HSP) odbio je prijedloge SDP-ova premijera Nermina Nikšića za smjenu ministara iz SDA, HSP i NSRzB pa su parlamentarna većina i oporba u pat poziciji kada je u pitanju izvršna vlst u FBiH.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić izjavio je kako su otvorene sve opcije za izlazak iz ove krize, uključujući i izvanredne izbore.

'Prva opcija je produžetak agonije sve do redovitih izbora 2014. godine, druga je da predsjednik Budimir prihvati rekonstrukciju vlade a treća opcija su prijevremeni izbori', izjavio je Hadžić kako ga u ponedjeljak citiraju banjalučke Nezavisne novine.

Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar potvrdio je kako njegova stranka kao i HDZ 1990. inzistiraju na razrješenju sadašneg stanja jer je ono neodrživo i vodi u sve dublju krizu.

'Imamo nefunkcionanu vladu, nema mjera, standard je sve niži i nema posla. Oni koji su Budimira doveli moraju reagirati i naći rješenje', kazao je Vegar aludirajući na činjenicu kako je sadašnji predsjednik Federacije BiH to postao upravo zahvaljujući potpori SDP-a od prije dvije godine.

Da su izvanredni izbori najbolje rješenje suglasni su i u oporbenoj Našoj stranci koju je utemeljio oskarovac Danis Tanović a na izborima 2010. ostvarila je ograničen uspjeh na teritoriju Federacije BiH no sudjeluje u vlasti u, primjerice, Sarajevskoj županiji.

'Pravedan izlaz iz ove situacije bili bi prijevremeni izvanredni izbori no za takvo što bila bi nužna intervencija međunarodne zajednice kojoj opet za to nedostaje politilke i svake druge volje. Politička agonija koja traje već dvije godine će s vjerojatno nastaviti sve do 2014. godine', izjavio je za Oslobođenje potpredsjednik Naše stranke i zastupnik u skupštini Sarajevske županije Peđa Kojović