DEMONSTRACIJE I U 2013.

Večer: Tretman prosvjednika bit će sve brutalniji

24.12.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Prosvjedi protiv političkih elita u Sloveniji koji su obilježili prosinac nastavit će će se i u idućoj godini, smatra 85 posto od 400 ispitanika koji su sudjelovali u anketi, pokazuju rezultati koje je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo

Istodobno, mariborski dnevni list Večer procjenjuje da bi se zbog zaoštravanja krize u više zemalja EU-a prosvjedi kakvi su bili u Grčkoj, Portugalu i nekim drugim zemljama zahvaćenim krizom mogli proširiti i na druge države integracije.

Delo u komentaru podsjeća da prosvjedi na ulicama slovenskih gradova, uzrokovani nezadovoljstvom zbog ekonomske krize, vladinim mjerama štednje, ali i slovenskom politikom općenito bez obzira na njene stranačke boje, za sada ostaju bez posljedica u politici.

No, zid između slovenske političke elite i naroda 'nikad nije bio tako visok', piše vodeći slovenski dnevnik u komentaru povodom nastupa novog predsjednika Boruta Pahora. Pahor je u subotu prilikom inauguracije, kao i premijer Janez Janša u kasnijem govoru za dan samostalnosti, Slovence i političke stranke pozvao na jedinstvo oko mjera za izlazak iz krize, kako bi se u zemlju vratio optimizam.

Budući da se premijer i novi predsjednik smatraju saveznicima, nema sumnje da će se kormilo Slovenije sada još brže okretati 'u budućnost obilježenu reformama i štednjom', slijedeći tako dominantnu politiku u Europskoj uniji, piše list.

'U možda najtežu godinu slovenska politika ulazi jača nego ikada do sada', navodi se u komentaru. Uz potporu vladi koja se može očekivati od predsjednika Pahora, koalicijska vlada pokazala je svoju čvrstinu prilikom glasovanja u parlamentu, kad je odbijena opozicijska interpelacija protiv ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka, a na svojoj strani ima i ustavni sud koji je neustavnima proglasio referendume o sanaciji bankarskog sustava i o holdingu državne imovine.

No, navodi Delo, politička elita dobila je u isto vrijeme 'najtežeg protivnika do sada'. Naime, nikad se do sada, navodi list, nije dogodilo da novom predsjedniku države ulica u znak protesta 'okrene leđa', kako se to prema izvješćima nekih medija dogodilo Pahoru, kad se nedaleko parlamenta na večer poslije inauguracije pokušao obratiti skupini prosvjednika, u čemu nije uspio.

Pahor je do sada bio na svim političkim funkcijama koje postoje. Kao novi predsjednik, dobio je položaj koji je oduvijek priželjkivao. No, sada mora zajedno sa svojim političkim saveznicima provjeriti nisu li u međuvremenu izgubili narod', navodi Delo.

Mariborski list Večer u pregledu gospodarskih očekivanja i političkih događaja u Europskoj uniji u idućoj godini navodi da ekonomski indikatori nisu povoljni, te da će se stanje u EU-u i eurozoni zaoštravati, 'uključujući i u Njemačkoj', gdje će se kancelarka Angela Merkel natjecati za svoj treći mandat.

'Sa zaoštravanjem krize povećat će se i broj država u kojima će ljudi na ulicama izražavati nezadovoljstvo političkim elitama, a politika će na to reagirati sve brutalnije jer ionako nudi samo stezanje remena, odnosno ono što joj diktiraju bankari. Zato nije isključeno da će u 2013. morati sa scene otići još koja vlada, po modelu Grčke i Italije kojima je međunarodna financijska elita nametnula tehničke vlade', navodi list.