NIKŠIĆ IZVISIO

Budimir odbacio smjenu ministara u vladi FBiH

20.12.2012 u 16:12

Bionic
Reading

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u četvrtak je odbacio zahtjev entitetskog premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u federalnoj vladi iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), istaknuvši kako su pravosudna tijela ta koja trebaju utvrditi tko je u vladi kršio ustav i zakone te tko za to treba snositi odgovornost

'Do okončanja pravosudnih postupaka ne prihvaćam prijedlog za smjenu ministara', kazao je Budimir u Sarajevu na konferenciji za novinstvo pozvavši istodobno federalnog premijera i sve ministre da do tada osiguraju nesmetani rad entitetske vlade.

Premijer Nikšić od Budmira je 10. prosinca zatražio suglasnost za smjenu ministara iz SDA, HSP i NSRzB s obrazloženjem kako oni blokiraju rad vlade i provode stranačku a ne vladinu politiku.

Potkrijepio je to tvrdnjama kako zbog njihova bojkota vlada nije mogla utvrditi prijedlog proračuna pa ga je premijer morao sam poslati u parlamentarnu proceduru.

Budimir je pojasnio kako je o Nikšićevu zahtjevu razgovarao sa svim ministrima čija je smjena predložena a oni su ga izvjestili kako drže da je premijer taj koji krši ustav i zakone jer donosi samovoljne odluke bez suglasnosti vlade.

Osam je ministara zbog samovoljne premijerove odluke da u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog proračuna podnijelo tužbu entitetskom Ustavnom sudu a također su ga kazneno prijavili jer je bez suglasnosti vlade produžio mandat upravi Razvojne banke FBiH.

Vlada Federacije BiH praktično je u blokadi otkako je Socijaldemokratska partija BiH (SDP) čiji je član i Nikšić u lipnju odlučila raskinuti koaliciju u Federaciji BiH sa SDA, HSP-om i NSRzB te sklopiti novu sa HDZ BiH, HDZ 1990, i Savezom za bolju budućnost (SBB).

Iako imaju relativnu većinu u entitetskom parlamentu, nove koalicijske saveznice nisu uspjele osigurati kontrolu nad izvršnom vlašću čiji je šef predsjednik FBiH Budimir, ujedno visoki dužnosnik HSP-a.

One niti mogu smijeniti Budimira niti ga mogu natjerati da razrješi bilo koga od ministara.

Entitetsku vladu trenutačno čine dva stranačka bloka s po osam ministara pa je odluke u njoj moguće donositi jedino uz potpuno suglasje svih stranaka.

Rezultat te činjenice je permanentna kriza vlasti u FBiH.

'Mi smo već zapali u najgori mogući scenarij i ne znam što može biti gore', kazao je Nikšić u intervjuu kojega su u četvrtak objavile banjalučke Nezavisne novine.

Priznao je kako ni sam ne vidi izlaz iz ovakvog stanja no ipak se nada kako ono neće potrajati do izbora 2014. godine.

'Ako parlament ima dovoljnu većinu da promijeni vladu onda to svi trebaju poštovati kako je to normalno u demokratskim zemljama', kazao je Nikšić.