IRAN

Napadnut Ahmadinedžadov izborni stožer

29.05.2009 u 20:39

Bionic
Reading

Naoružani muškarci zapucali su u petak na prostorije izbornog stožera predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u Zahedanu, na jugoistoku Irana, ranivši pritom tri osobe, među kojima i dijete, izvijestila je službena agencija Irna.

Napad se dogodio dan nakon samoubilačkog atentata na šijitsku džamiju u tome gradu, prijestolnici pokrajine Sistan-Balučistana, uz pakistansku i afganistansku granicu, u kojemu je život izgubilo 25 osoba, a 125 je ranjeno.

"Tri osobe su se, prijeteći noževima, dovezle motociklom ispred izbornog stožera i počele vikati i trgati izborne plakate", rekao je Muhamed Reza Zahed Šeiki, voditelj izbornog stožera u Zahedanu.

Kad su se izborni aktivisti, negodujući, uputili prema napadačima, oni su izvukli oružje i zapucali, dodao je. Pokušali su pobjeći, ali ih je policija uhvatila.

Među ranjenima su dvojica aktivista i dijete koje je ranjeno u trbuh i operirano je u bolnici.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei pozvao je na smirivanje stanja.

Na predsjedničkim izborima sazvanim za 12. lipnja sudjeluju četiri kandidata, među kojima i ultrakonzervativni Ahmadinedžad kojemu istječe mandat.

Njegovim najjačim suparnikom smatra se bivši premijer Mir Husein Musavi kojeg podupiru reformatorske stranke. U utrci su još Mehdi Karubi, reformator, bivši predsjednik parlamenta, i Mohsen Rezaj, konzervativac i negdašnji vođa "Čuvara revolucije", iranske ideološke vojske.