POSLJEDNJI OPROŠTAJ

Milijuni Korejaca tuguju za bivšim predsjednikom

29.05.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Deseci tisuća Južnokorejaca došli su u Seul na sprovod kako bi odali počast bivšem predsjedniku Rohu Moo-hyunu, koji je počinio suicid prošlog tjedna

Dok je pogrebna povorka na čelu s državnim dužnosnicima prolazila ulicom, slijedile su je mase ljudi.

'Gospodin Roh posvetio je svoj život demokraciji i neće biti zaboravljen', kazao je parlamentarac Han Seung-soo u svom govoru.

Tuga za bivšim predsjednikom

Roh Moo-hyun skočio je u smrt s litice prošlu subotu pogođen optužbama za primanje mita, koje je nijekao. Njegova smrt šokirala je Južnu Koreju.

Roh je bio predsjednik u razdoblju od 2003. do 2008. Aktualni predsjednik Lee Myung-bak čija je Velika nacionalna partija pobijedila na nedavnim izborima istjerao je Rohovu stranku iz ureda.

Pristaše tvrde da je istraga protiv Roh pokrenuta zbog političkih razloga i optužuju aktualnog predsjednika Leeja da je svog prethodnika otjerao u smrt, izvijestio je BBC-jev dopisnik iz Seula.

Vlasti su stoga u strahu od prosvjednika angažirale 15.000 specijalaca da osiguravaju sprovod.

Neki mediji su izvijestili da je okupljeno mnoštvo glasno negodovalo kad je Lee položio cvijeće na lijes svog prethodnika.

Milijuni ljudi su već pohodili oltare diljem zemlje i molili se za svog omiljenog predsjednika Roha. Rano u petak pogrebna povorka je napustila selo Bongha, gdje se Roh povukao nakon povlačenja s političke scene.

Oltari za počast Rohu nalaze se diljem zemlje

Kad je povorka stigla u korejsku prijestolnicu, deseci tisuća pristaša odjeveni u žuto – boju Rohove kampanje – ispunili su ulice.

'Tako sam tužan. On je bio predsjednik običnih ljudi. Iako se nisam slagao u potpunosti s njegovom politikom, naročito s njegovim naporima da se potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om, smatram da je učinio mnogo za obespravljene građane te da je pomogao razaranju autoritarizma vladajućih', za AFP je izjavio jedan 32-godišnji računovođa.

Drugi tužni pristaša izjavio je kako smatra da je bivši predsjednik bio lovina konzervativaca i da je stoga digao ruku na sebe.

Tijelo bivšeg predsjednika Roha bit će kremirano, a pepeo će biti pohranjen u njegovom selu Bonghi.

Rohove pristaše sukobile su se s policijom

Roh se u politiku uključio kao odvjetnik za ljudska prava. Krenuo je iz skromne obitelji, a zahvaljujući svome zalaganju za čistu vladu i pomirenje sa Sjevernom Korejom, uspeo se do najviše političke funkcije u državi.

Prošlog mjeseca bio je na ispitivanju povodom optužbi da je uzeo šest milijuna dolara mita od bogatog proizvođača cipela.

Bivši predsjednik ispričao se za skandal, a prošle subote je skočio u smrt s planinske litice nedaleko od svoje kuće.