SASTANAK S ABASOM

Obama pozvao na zaustavljanje širenja židovskih naselja

29.05.2009 u 08:05

Bionic
Reading

Izrael mora zaustaviti izgradnju naselja na Zapadnoj obali, a Palestinci trebaju povećati sigurnost na tom području kako bi mirovni proces napredovao, izjavio je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom

'Uvjeren sam da možemo pomaknuti naprijed mirovni proces ako su sve strane voljne ... ispuniti sve obveze koje su preuzele', kazao je Obama nakon razgovora u Bijeloj kući. Abas je rekao da su Palestinske vlasti predane ispunjavanju svojih obveza iz tzv. smjernica za Bliski istok iz 2003., a oba su čelnika ukazala na važnost hitnog napretka u mirovnom procesu.

Razgovori u Bijeloj kući održani su nekoliko dana prije zakazanog sastanka Obame sa saudijskim kraljem Abdulahom u Rijadu, i njegovog dugoočekivanog govora o odnosima SAD-a s islamskim svijetom 4. lipnja u Kairu. Prošloga je tjedna Obama neuspješno vršio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da izrazi potporu tzv. rješenju s dvije države - Izraelom i Palestinom, koje je u četvrtak snažno podržao Abas.

Netanyahu se obvezao na uklanjanje ilegalnih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kakvih je oko 25, no istodobno je najavio nastavak širenja, ili "prirodni rast", postojećih židovskih naselja. Izraelski se premijer suzdržao od potpore stvaranju palestinske države, ističući da su Izraelu prvo potrebna sigurnosna jamstva i jasan partner za pregovore na palestinskoj strani.

Oko 295.000 Izraelaca živi na okupiranoj Zapadnoj obali, a još oko 194.000 ih živi u spornim dijelovima istočnog Jeruzalema, prema podacima Vijeća za mir i sigurnosne pregovore (CPST). Obama je u četvrtak rekao kako je u interesu Izraela, Palestinaca i SAD-a da obje strane pokažu predanost rješenju s dvije države, koje je 2003. predloženo u tzv. smjernicama.

'U našem je interesu da je Izrael siguran i zaštićen', rekao je Obama i dodao kako je najbolji način da se to ostvari stvoriti nužne uvjete kako bi se 'postavila pozornica za palestinsku državu'. Palestinske vlasti na čelu s Mahmudom Abasom nadziru Zapadnu obalu, dok je Pojas Gaze u rukama militantnog pokreta Hamas. Obama je izrazio priznanje Abasu, što unatoč pritisku da se pregovorima dođe do jedinstvenog palestinskog vodstva, on insistira da to vodstvo mora priznati Izraelu pravo na postojanje i obvezati se na mir.

'Želim javno odati priznanje predsjedniku Abasu na tom stajalištu, jer je ono u interesu Palestinaca i naroda u regiji', rekao je Obama. Obamin razgovor s Abasom treća je etapa u njegovoj bliskoistočnoj inicijativi, nakon susreta s jordanskim kraljem Abdulahom i izraelskim premijerom Netanyahuom, dok mnogi promatrači ocjenjuju da se radi o ključnim trenucima za mirovni proces na Bliskom istoku.

'Postoji kritični 'prozor' mogućnosti i za nas je osjetljivo pitanje da prođemo kroz njega', rekao je bivši britanski premijer Tony Blair, a sada izaslanik UN-a za Bliski istok, u nedavnom svjedočenju pred američkim Senatom.

Nova američka administracija, koja je odmah po preuzimanju dužnosti označila Bliski istok svojim prioritetom, te arapska mirovna inicijativa, koja signalizira spremnost arapskog svijeta da prizna Izrael i uključi se u proces, uz jedinstveno stajalište međunarodne zajednice, stvaraju uvjete za iskorak u mirovnom procesu koji treba iskoristi, kazao je Blair.

Američki predsjednik Obama idućeg će tjedna u Kairu i Rijadu o daljnjim pomacima u bliskoistočnom mirovnom procesu razgovarati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i saudijskim kraljem Abdulahom.