INZKO UN-U

Nacionalistička retorika priječi napredak u BiH

29.05.2009 u 07:48

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina nastavlja s napretkom prema "mirnoj, održivoj državi, koja je bespovratno na putu europskih integracija", no u tim je naporima koči nacionalistička retorika koja jača podjele, kazao je Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, podnoseći izvješće Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak.

U polugodišnjem izvješću, prvom otkako je preuzeo dužnost prije dva mjeseca, Inzko je upozorio da nacionalistička retorika i dalje ima dominantnu ulogu u BiH, gdje produbljuje podjele.

Takva je retorika izazov suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, usprkos nastojanju tri politička čelnika da započnu proces dijaloga i kompromisa, kazao je.

Austrijski diplomat posebno je upozorio na stalne napade vlasti srpskog entiteta u BiH na državne institucije, ovlasti i zakone, uključujući i njegove ovlasti kao međunarodnog predstavnika.

Ocijenio je da je ostvaren određeni napredak u provedbi međunarodnih zahtjeva, vezano uz usvajanje ustavnog amandmana u ožujku kojim je distrikt Brčko uključen u ustavni poredak BiH, te usvajanje strategija za sud za ratne zločine i reformu pravosuđa, istakao je Inzko.

Posebno je naglasio da je EUFOR i dalje ključni čimbenik sigurnosti u BiH, obzirom na krhku političku situaciju u zemlji.