KLJUČ ZA BANKOVNU UNIJU

Eurozona dogovorila nadzor banaka!

13.12.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Europski financijski ministri usuglasili su pravila za nadzor banaka. Uoči EU summita dogovoreno je da će oko 200 najkrupnijih banaka doći pod direktni nadzor Europske središnje banke (ECB) koja postaje glavni supervizor banaka eurozone, izvještava BBC

Sporazum s današnjim datumom dočekat će europske čelnike uoči njihova današnjeg sastanka u Bruxellesu. Jedinstveni nadzor banaka ključni je korak prema oporavku eura, za čiji su slom velikim dijelom odgovorne same banke, kao i prema bankovnoj uniji.
'Brick by brick'

'Dogovorili smo ključne točke za uspostavu europskog bankovnog supervizora, koji bi se trebao prihvatiti posla u 2014. godini', rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, nakon 14-satnih razgovora koji su okončani netom prije zore u četvrtak.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je sporazum u obraćanju njemačkim parlamentarcima u Bundestangu.

'Važnost ovog sporazuma ne može se precijeniti... Uspjeli smo u osiguravanju ključnih zahtjeva Njemačke', rekla je Merkel, koja je ujedno pohvalila provođenje reformi u Grčkoj i izrazila nadu da će ministri eurozone u četvrtak odobriti Ateni isplatu iduće tranše kredita.

Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, pozdravio je sporazum kao 'ključni i vrlo sadržajni korak prema ostvarenju bankovne unije'.

U Bruxellesu u četvrtak započinje dvodnevni summit čelnika zemalja članica Europske unije koji će razgovati  o dubljim integracijama u eurozoni, na temelju prijedloga predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya.

Čelnici zemalja EU-a također bi trebali potvrditi zaključke o proširenju; na summitu u svojstvu promatrača sudjeluje i hrvatski premijer Zoran Milanović.