kRIV JE!

Tolimir dobio doživotni zatvor zbog Srebrenice

12.12.2012 u 17:42

Bionic
Reading

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao njemački sudac Christoph Flügge proglasilo je Zdravka Tolimira, pomoćnika bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi, uništenje i zločine protiv čovječnosti, ubojstva i kršenja ratnih običaja.

Sud je konstatirao da je Tolimir bio desna ruka, uči i uši Ratka Mladića te da mu je više bio jednak nego podređen te je presudom potvrdilo da se na istoku Bosne u srpnju 1995. dogodio genocid, prenosi HRT

Raspravno je vijeće većinski utvrdilo da ste krivi za kazneno djelo genocida i udruživanja radi počinjenja genocida, kazao je predsjedatelj vijeća njemački sudac Christoph Flügge čitajući obrazloženje presude kojom je utvrđeno da je prema dokazima izvedenima na ovom suđenju na području Srebrenice ubijeno najmanje 4.970 muslimana. On je objasnio kako taj broj predstavlja konzervativnu procjenu ukupnog broja ubijenih nakon pada srebreničke enklave.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka pothvata političkog i vojnog vodstva Republike Srpske čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Tolimir je, rekao je sudac Flügge, do kraja bio upoznat s gnusnim kriminalnim radnjama i 'dijelio je namjeru da tome doprinese'. Također, dijelio je namjeru drugih sudionika zločinačkog pothvata.

Tolimir je prije izricanja presude rekao da želi da 'ovo suđenje završi u skladu s Božijom voljom'. A ranije je tražio da bude oslobođen, jer nema dokaza.

Sud je utvrdio da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kod vodstva bosanskih Srba vladala politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne i drugih područja.

Direktiva koju je potpisao Radovan Karadžić u ožujku 1995. godine, kako je konstatirano, bila je uvod u realizaciju plana Vojske Republike Srpske o trajnom uklanjanju bošnjačkog vojno sposobnog i civilnog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

'Vladala je politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne', konstatiralo je Sudsko vijeće.

Današnjom presudom Sudsko vijeće Haškog tribinala prihvatilo je zahtjev Haškog tužiteljstva koje je i tražilo da Tolimir do smrti ostane iza rešetaka, jer je, kako je konstatirano, proveo zapovijed predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Mladića da svi vojno sposobni Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni.

S druge strane, Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.

Tolimir je proglašen krivim i za djela istrebljenja, ubojstva, progona i prisilnog premještanja Muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenoga 1995.

Snage bosanskih Srba u srpnju 1995. ubile su oko sedam tisuća muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, a taj je zločin isplanirala i ostvarila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog stožera Vojske Republike Srpske kojoj je na čelu bio general Tolimir.

General Tolimir se branio sâm.


Žrtve Srebrenice i Žepe zadovoljne
Najvažnije je da je dokazan zločin genocida, izjavila je za agenciju Anadolija predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić u prvoj reakciji nakon presude Zdravku Tolimiru, pomoćniku bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, koji je u Haagu nepravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Subašić je za agenciju Anadolija dala telefonsku izjavu iz Haga. Tamo je presudu dočekala zajedno s članovima ostalih srebreničkih udruženja, te aktivistima iz Nizozmeske, Njemačke, Švicarske i drugih dijelova Europe.

Čestitala je sucima i tužiteljima u Hagu.

'Iznošenjem presude Tolimiru donesena je pravda za jedan dio onog što smo mi u Srebrenici doživjeli i preživjeli. Ovo je malo zadovoljstvo obitelji srebreničkih žrtava. Imala sam takav osjećaj, da je slučajno mogao donijeti, njemački sudac bi donio smrtnu kaznu u ovom slučaju. A mi znamo da je zločinac Tolimir to i zaslužio. Nadamo se da će Mladić, Karadžić i Šešelj doživjeti istu sudbinu', rekla je Subašić za AA.

Subašić je, nadalje, naglasila kako je ovo najbolji odgovor svim onima koji iznova i iznova negiraju genocid u Srebrenici.

'Oni su lažima počeli agresiju, lažima su vodili tu agresiju, a lažima se i sada brane. Važno je da je presuda tu, kao i točka genocida. To je važno ne samo zbog nas majke Srebrenice koje su izgubile svoju djecu, čije kosti još tražimo. Više je važno zbog onih koji ostaju iza nas. Želimo da se napiše stvarna historija ovih prostora i da se zna ko su počinioci genocida, a ko su žrtve', dodala je ona.

Esma Palić supruga ratnog zapovjednika Žepe Avde Palića, za čije ubistvo je Tolimir, između ostalog danas osuđen, izjavila je za agenciju Anadolija da je presuda pomoćniku bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, potvrdila njenu životnu filozofiju da pravda uvijek pobjeđuje.

'Ja vjerujem u pravdu. A presuda kojom je Tolimir osuđen na doživotnu kaznu zatvora je pokazala opravdanost ovog optimizma. Zaista sam sretna! Ne zato što je Tolimir osuđen na doživotnu robiju, već što je pravda pobijedila. A Tolimir je, zaista, zaslužio da osjeti šta znači biti zarobljenik', rekla je uplakana Palić za AA.

Haški sud je Zdravka Tolimira proglasio ga krivim za genocid, sudjelovanje u genocidu, uništenje i zločine protiv čovječnosti, ubojstva i kršenja ratnih običaja.