NASTAVLJAJU SE PROSVJEDI

Grčka oporba traži prijevremene izbore

09.12.2008 u 14:39

Bionic
Reading

Prosvjedi zbog pogibije petnaestogodišnjeg mladića u sukobu s policijom nastavili su se u utorak diljem Grčke, a oporba zbog nemira u Ateni i drugim gradovima zahtijeva prijevremene izbore

ATENA - Najnemirnije je ponovo u Ateni gdje se više od 2000 mladih prosvjednika, studenata, đaka i profesora, okupilo ispred zgrade grčkog parlamenta u Ateni, gađajući pripadnike interventne policije, raspoređene uz redovne snage diljem grada, kamenjem i molotovljevim koktelima, javljaju agencije.

Ovo je treći dan nereda i prosvjeda u grčkim gradovima koji su izbili nakon što je u sukobu s policijom ubijen 15-godišnji tinejdžer. Najnoviji val prosvjeda izbio je uoči pogreba Alexisa Grigoropoulosa.

Profesori, članovi sindikata srednjoškoloskog obrazovanja, izvjesili su plakat na kojem je pisalo "Ubojica - krivac je vlada".

Vođa socijalističke oporbe u grčkoj George Papandreou optužio je u utorak vladu da više nije u stanju očuvati javni red ni zaštititi javnost od razbješnjelih izgrednika koji su u protekla tri dana porazbijali i spalili stotine dućana diljem zemlje.

Prosvjed zbog ubojstva atenskog mladića održan je i u Parizu gdje su prosvjednici ušli u grčki konzulat.

"Ušli su u zgradu ali ne i u urede na prvom katu", kazao je predstavnik za medije grčkog veleposlanstva Aleksandar Bouzis.

"Ovo je simbolička okupacija. Unutra je oko 20 a ispred zgrade 60 studenata", kazao je vođa prosvjednika.

Francuska policija je stigla na mjesto događaja ali stanje je pod kontrolom, kazao je Bouzis.

Zbog stanja u zemlji premijer Costas Karamanlis sazvao je u utorak hitan sastanak s predsjednikom države i vođama političkih stranaka.