DODJELA NOBELOVE NAGRADE

Milanović: EU je naučila svađati se, a ne ratovati

10.12.2012 u 20:19

Bionic
Reading

Europska unija je svakako zaslužila Nobelovu nagradu za mir, jer je uspjela osigurati da se ne ratuje na kontinentu na kojem ranije nijedna generacija nije prolazila bez rata i gubitaka, izjavio je u ponedjeljak u Oslu hrvatski premijer Zoran Milanović

'EU je svakako zaslužila nagradu. Danas je ovdje bilo neusporedivo ljepše nego inače kada su sastanci Europske unije u pitanju. Europska unija je naučila da razgovora i da se svađa ako treba, ali da ne ratuje. To je jako važno i nešto što ljudi uzimaju zdravo za gotovo, ali je ustvari jedna monumentalna priča na kontinentu na kojem nijedna generacija nije bila bez rata i gubitaka', izjavio je premijer Milanović, koji je bio među dvadesetak čelnika zemalja članica EU-a koji su prisustvovali dodjeli Nobelove nagrade za mir.

Čelnicima Europske unije uručena je u ponedjeljak u gradskoj vijećnici u Oslu Nobelova nagrada za mir u znak priznanja za njezinu povijesnu ulogu u promicanju mira, pomirenja i ujedinjenja kontinenta te za ulogu u širenju stabilnosti.

Nakon svečanosti dodjele nagrade, norveški premijer Jens Stoltenberg organizirao je ručak za sve čelnike EU-a koji su sudjelovali na dodjeli nagrade.

Upitan je li imao prigode bilateralno razgovarati, premijer Milanović je odgovorio da je danas pojam bilateralnog sastanka i državnih posjeta izgubio nekadašnje značenje.

'Pojam bilateralnih sastanaka i državnih posjeta izgubio je na značenju u zadnjih 20 godina. Ja ove ljude viđam jednom mjesečno i sada ću ih opet vidjeti, a i oni mene, za dva dana u Bruxellesu. Prema tome to je nešto o čemu se više i ne razgovora. Dakle ta dostupnost, ta familijarnost je konstanta i to je jako važno za povjerenje i osobni odnos, a onda i za odnose država', rekao je Milanović.

U ime Europske unije nagradu su primili predsjednici triju europskih institucija - Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta, Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso i Martin Schulz.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je čelnike svih 27 zemalja članica i Hrvatske, koja uskoro postoje članicom, da dođu na svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir. Velika većina zemalja, njih dvadesetak, bila je predstavljena na razini premijera ili predsjednika.