BORBA PROTIV EKSTREMIZMA

Njemačka pokrenula postupak zabrane NPD-a

08.12.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Ponovno je pokrenut pravni proces zabrane njemačke desno-esktremističke stranke NPD (Nacionalnodemokratska partija Njemačke), koji, između ostaloga, podržava i svih 16 pokrajinskih premijera, ali mnogi upozoravaju da do zakonske zabrane nije lako doći, kao i da bi NPD mogla profitirati od tog procesa

Njemačka se zbog svoje prošlosti vrlo oštro odnosi prema bilo kakvim izljevima nacizma, što naravno ne znači da ih u toj državi nema, a kao glavni stožer neonacističke ideologije već godinama figurira stranka NPD. Ova stranka je osnovana 1964. godine te je u međuvremenu postala trn u oku njemačkog ustavnog poretka, jer pametnim balansiranjem uspijeva oko sebe okupljati njemačku ekstremnu desnicu, ali bez otvorene nacističke simbolike koja bi garantirala njeno zabranjivanje.

NPD je u međuvremenu naročito politički moćan na istoku Njemačke, gdje je i ušao u neke pokrajinske parlamente, a prethodni pokušaj zabrane je spektakularno pao na ustavnom sudu zbog pogrešaka policije i tajnih službi.

Sada se, pak, opet pokreće postupak zabrane NPD-a, za koji mnogi upozoravaju da možda neće biti uspješan, ali i da će pomoći ekstremnim desničarima u političkoj promociji. Ipak, ovoga četvrtka je 16 pokrajinskih premijera Njemačke jednoglasno odlučilo započeti postupak zabrane NPD-a.

Premijer pokrajine Brandenburg Matthias Platzek izjavio je da je to pokazatelj da se 'njemačka demokracija može obraniti od smeđih (sinonim za naciste, op.a.) struja, te da neće prekriženih ruku gledati na njihovo djelovanje'. Time su pokrajinski premijeri potvrdili prijedlog koji su im pak jednoglasno predstavili njihovi ministri unutarnjih poslova.

Kada je, pak, riječ o saveznoj vladi Angele Merkel, ona je zasad skeptična prema tome je li moguć uspjeh u pravnom procesu zabrane NPD-a, pa je ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger iz liberalnog FDP-a upozorila da se 'nisu smanjili rizici' u odnosu na situaciju prije deset godina, kada je pokušaj zabrane doživio debakl.

Ministrica je rekla i da je moguće da Njemačka uspije zabraniti NPD, ali da ta presuda bude srušena na Europskom sudu za ljudska prava. Iz Bundestaga su, pak, poručili pokrajinskim premijerima da razumiju 'politički signal koji je poslan', ali da 'zanemaruju i svoje sumnje oko uspjeha ove akcije'.

Prethodno je 2003. na njemačkom ustavnom sudu u Karlsruheu propao pokušaj zabrane NPD-a, nakon čega je ova ekstremistička stranka ostvarila i svoje najbolje izborne rezultate, pa se dio političkog establišmenta plaši da bi se ista stvar mogla dogoditi i ovoga puta. No, pokrajinski premijeri tvrde da su odlučni u svojoj namjeri te da će ići pred sud bez obzira na podršku vlade Angele Merkel. Iz NPD-a su, pak, najavili da će se svim pravnim sredstvima suprotstaviti pokušaju zabrane.