LJUTE BORBE U KAIRU

Tenkovi čuvaju Mursija od gnjevnih prosvjednika

06.12.2012 u 09:44

Bionic
Reading

U cjelonoćnom sukobu u Kairu između pristalica i protivnika egipatskog islamskog vođe poginulo je najmanje pet osoba, priopćilo je egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, izvještava CBS News. Egipat je ponovno upao u politička previranja zbog šerijatskog ustava koji želi uvesti predsjednik Muhamed Mursi

Ulični sukobi izvan predsjedničke palače u egipatskoj gradskoj četvrti Heliopolis poprište su najgoreg nasilja otkad su izbila politička previranja 22. studenoga, kada je Muhamed Mursi praktički proglasio apsolutne ovlasti, piše CBS News.

Tenkovi i oklopna vozila mogu se vidjeti u četvrtak na ulicama Kaira. Reuters javlja da svjedoci kažu kako su najmanje četiri tenka raspoređena ispred predsjedničke palače.

Rano ujutro u četvrtak egipatska državna televizija je izvijestila da je u sukobima poginulo pet osoba, dok ih je čak 446 ozlijeđeno. Ljuta borba odvijala se do dugo u noć, a sukobljene strane koristile su molotovljeve koktele, kamenje i palice.


Niti raspoređivanje stotina pripadnika interventne policije nije zaustavilo borbe. Policija je kasnije bacila suzavac kako bi rastjerala Mursijeve protivnike. Volonteri su prevozili ranjenike na motociklima dok su čekali hitnu pomoć.

Do zore se nasilje smirilo. Međutim, oporba je obećala nove prosvjede nakon četvrtka i odbijanje dijaloga, osim ako vlast ne odluči povući ovaj nacrt ustava.

Tenkovima čuvaju Mursija