LAKŠE DO RJEŠENJA PROBLEMA

Pusić sretna zbog Pahorove pobjede

03.12.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Izbor Boruta Pahora za novog slovenskog predsjednika 'apsolutno je pozitivan faktor' za hrvatsko-slovenske odnose, smatra ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Zategnuti hrvatsko-slovenski odnosi mogli bi skrenuti u drugi kolosijek nakon što su Slovenci sinoć izabrali Pahora za predsjednika. 'To je apsolutno pozitivan faktor. On je i kao premijer radio na poboljšanju odnosa Hrvatske i Slovenije', rekla je Pusić. Pojasnila je da je Pahor i zagovornik hrvatsko-slovenskog partnerstva u regiji.

Ljubljanska banka trenutno je kamen spoticanja u dobrim međususjedskim odnosima dviju zemalja, a Pusić se nada da ćemo 'izborom Pahora ovim poteškoćama naći rješenje'.


Problem s obeštećenjem štediša Ljubljanske banke aktualnoj vlasti u Sloveniji na čelu s premijerom Janšom, koji je sinonim za silaznu putanju odnosa, služio je i za dovođenje u pitanje pravovremene ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske i Europske unije.

Na konferenciji za novinare danas se osvrnula i na glasine da bi Hrvatska mogla oružjem pomagati Sirijsko nacionalno vijeće, čiji je predsjednik nedavno bio kod predsjednika RH-a Ive Josipovića. 'Ne znam ništa o tome, no znam da je bilo govora o humanitarnoj pomoći', zaključila je Pusić.