NEW YORK TIMES:

'Hrvate i Kosovare pomagali su u ratu Amerika i NATO'

30.11.2012 u 16:57

Bionic
Reading

Oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te bivšem glavnom zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova Ramushu Haradinaju neizbježno su potaknule kritike i izvan Srbije, piše New York Times u analizi presuda Haškog suda. Kritike se odnose na političku pozadinu presuda, zbog činjenice da su vojske Hrvatske i Kosova imale podršku Zapada. Prenosimo najzanimljivije dijelove

Hrvatska vojna operacija 1995. bila je planirana uz pomoć djelatnih i umirovljenih američkih vojnih savjetnika, a Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) imala je podršku NATO-a u ratu kojim je Kosovo, bivša pokrajina Srbije, uspostavljena kao neovisna država.

Odvjetnici koji su ranije radili za Haški sud kažu, međutim, da je slučaj protiv kosovskih ratnika od samog početka bio labav.

Geoffrey Nice, bivši tužitelj Haškog suda, pitao se zašto je Haradinaj uopće optužen. Nice i ostali rekli su da su odvjetnici tužiteljstva i prije nego što je Haradinaj optužen u više navrata upozoravali da protiv njega nema dovoljno dokaza.

No Haradinaj, u to vrijeme premijer Kosova, postao je najviše rangirani kosovski Albanac optužen na Haškom sudu. Tadašnja glavna tužiteljica Carla del Ponte nazvala ga je 'gangsterom u uniformi' i optužila njega i još dvojicu zapovjednika OVK-a za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubojstva, mučenja, silovanja i protjerivanje civila.

Oslobođenje Haradinaja uslijedilo je nakon oslobođenja hrvatskih generala Gotovine i Markača, koji su 1995. vodili vojnu akciju preuzimanja hrvatskog teritorija pod srpskom okupacijom. U toj akciji ubijeno je nekoliko stotina srpskih civila, a 150.000 Srba napustilo je Hrvatsku, piše New York Times.

Odbacivanje optužbi protiv Hrvata i Kosovara doživljava se kao ozbiljna sumnja u sposobnost tužiteljstva Haškog suda. Dvojica od petorice sudaca Žalbenog vijeća koji su izrazili neslaganje s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima izrazili su neobično oštra objašnjenja. Jedan sudac konačnu presudu ocijenio je 'grotesknom', navodeći da je zaključak većine 'u suprotnosti s bilo kakvim osjećajem za pravdu'.