BEČKI INSTITUT

Istočna Europa u 2013. izlazi iz krize!

29.11.2012 u 11:25

Bionic
Reading

Bečki institut za međunarodnu ekonomiju (WIIW) objavio je izvještaj u kojem konstatira da se istočna Europa nalazi u ekonomskoj krizi, ali se predviđa oporavak u 2013. godini

Prognoze za ovu godinu sve su u minusu: Hrvatska za 1,8 posto, Mađarska za 1,3 posto, Bosna i Hercegovina za 0,7 posto, Crna Gora za 1 posto, Makedonija za 0,6 posto, Srbija za 1,5 posto, Češka 1,2 posto itd. To su brojke Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju koji je dijagnosticirao veliku krizu gospodarskog rasta u zemljama istočne Europe, koje su formalno izvan krize eura. Očito je da ona utječe na ekonomiju cijelog kontinenta, kažu iz WIIW-a te upozoravaju i da je iz tog dijela Europe potpuno stao izvoz, s izuzetkom onih država koje imaju prirodni plin (dakle Rusija, kojoj se predviđa rast od 5 posto za ovu godinu).

Kada je riječ o visokoj nezaposlenosti, iz WIIW-a predviđaju da je potreban gospodarski rast od 4 posto da se počnu reflektirati pozitivne promjene na tržištu rada, odnosno otvaranje novih radnih mjesta. Od te dinamike udaljene su zemlje kroz koje protječe Dunav, dok dobre šanse ima prvenstveno baltička Litva.

Najgora kriza je pak u Sloveniji, čije će se gospodarstvo ove godine smanjiti za 2 posto, a stručnjaci iz Beča ističu da politika rezanja budžeta nema nužno pozitivan efekt, ali da su strukturalne reforme potrebne jer su se odgađale desetljećima.

Kao jedan od negativnih faktora za gospodarski oporavak istočne Europe Bečki institut za međunarodnu ekonomiju navodi i činjenicu da je većina banaka na tom području u vlasništvu Zapada te da su vrlo škrte u kreditiranju lokalnih poduzetnika, bez čega nema gospodarskog rasta.

Ipak, prognoze bečkih ekonomista su optimistične pa su najavili da u 2013. istočnu Europu očekuje oporavak i gospodarski rast u svim državama od 0,5 do 1 posto. Jedino Slovenija ima crnu prognozu, a predviđa se da će i sljedeće godine biti u minusu od 1,5 posto.