SPORAN PUT DO BOLNICE

Ekvador zabrinut zbog Assangeovih pluća

29.11.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange pati od kronične bolesti pluća koja se može pogoršati u bilo kojem trenutku i pod nadzorom je liječnika, izjavila je u srijedu ekvadorska veleposlanica u Britaniji

Assange (41), čija je internetska stranica razljutila Sjedinjene Države objavom desetaka tisuća povjerljivih diplomatskih poruka, sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o navodnom seksualnom zlostavljanju. Assange te navode negira, a britanske vlasti kažu da će ga uhititi čim stupi izvan prostora veleposlanstva koje je pod stalnim policijskim nadzorom.

'On ima kroničnih problema s plućima koji se mogu pogoršati u bilo kojem trenutku. Ekvadorska država mu plaća medicinske troškove i redovno mu dolaze liječnici kako bi ga pregledali', kazala je veleposlanica Ana Alban, čija je zemlja Assangeu odobrila azil.

Ekvador je prošli mjesec zatražio britanske vlasti da Assangeu odobre siguran put do bolnice u slučaju da mu se zdravlje pogorša. To bi mu omogućilo da se nakon liječenja vrati u veleposlanstvo.

O kakvoj se točno bolesti nije objavljeno.

Assange živi u jednoj sobi u inače skučenoj ekvadorskoj diplomatskoj misiji u Londonu. Hranu uglavnom naručuje izvana, ima jednu spravu za vježbanje i UV svjetiljku kako bi nadomjestio nedostatak dnevnog svjetla i vitamina D.