LATINICA NA SRPSKIM IZBORIMA

Poništili izbore zbog hrvatskog pisma

27.05.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Izbori u novosadskoj mjesnoj zajednici 'Sonja Marinković' poništeni su nakon što je jedan birač uložio žalbu zato što mu je ime na biračkom popisu bilo napisano na latinici. Požalio se da to nije njegovo ime jer je napisano - hrvatskim pismom

NOVI SAD - Općinski sud pozvao se na Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma iz 1991. godine, po kojemu se upotrebljava ekavska inačica nekadašnjeg srpsko-hrvatskog jezika, pisana ćirilicom, kao i na važeći Ustav, izvještava Radio 021.

Kako za Radio 021 navodi članica izborne komisije Ivana Šimunović, žalbu je podnio Novosađanin Vladimir Nešović, čija je supruga bila kandidatkinja za Nadzorni odbor. On je sačekao da Ivana Šimunović napiše ime i tek nakon toga odbio se potpisati tvrdeći da to nije njegovo ime jer je ispisano, kako je rekao, 'hrvatskim pismom'.

Nešović je ipak pristao potpisati popis, ali je nakon glasanja podnio prigovor biračkom odboru, objašnjava Ivana Šimunović, dodajući da su članovi odbora volonteri i da ne dobivaju nikakve spiskove. Od 750 građana koji su toga dana glasali u mjesnoj zajednici 'Sonja Marinković', nitko osim Nešovića nije imao primjedbe.

Predsjednik glasačkog odbora Boris Pavlov u priopćenju navodi da je prilikom glasanja Nešović sačekao da član odbora ispiše sve njegove podatke latinicom, pa je tek onda reagirao. Presuda kojom je odlučeno da su izbori neregularni zbog upotrebe latinice u sudskim arhivama zavedena je brojem koji u sebi sadrži latinično slovo R.

Inače, prema nedavno donesenom pokrajinskom Statutu, ali i drugim propisima donesenima nakon pada Miloševićeva režima, na teritoriju Vojvodine pripadnicima nacionalnih manjina je dozvoljena uporaba jezika i pisma u svim službenim dokumentima i korespondenciji s državnim institucijama, pa tako i na izborima.