ZAHTJEV 56 UGLEDNIKA

Nobelovci, filmaši i muzičari traže bojkot Izraela

28.11.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Skupina od 56 intelektualaca, umjetnika i aktivista - među kojima su sveučilišni profesor Noam Chomsky, redatelj i scenarist Mike Leigh te suosnivač i glavni autor Pink Floyda Roger Waters - zatražila je međunarodni vojni bojkot Izraela uoči sutrašnjeg glasovanja o palestinskoj državi u Općoj skupštini UN-a

Uglednici prozivaju SAD, EU i nekoliko zemalja u razvoju zbog njihovog 'sudioništva' u napadu na Gazu prodajom oružja i vojnom podrškom u napadu na Gazu, gdje je u studenom ubijeno 160 Palestinaca. Među mnogim poginulim civilima bilo je oko 35 djece.

Uz Chomskog, Leigha i Watersa, među 52 potpisnika nalaze se dobitnici Nobelove nagrade za mir Mairead Maguire i Adolfo Pérez Esquivel, redatelj Ken Loach; književnica Alice Walker te bivši francuski diplomat koji je preživio Holokaust, koautor univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Stéphane Hessel.

'Užasnuti posljednjim krugom izraelske agresije protiv milijun i pol Palestinaca u opkoljenom i okupiranom Pojasu Gaze, svjesni politike nekažnjavanja koja je omogućila ovo novo poglavlje u desetljećima dugim izraelskim kršenjima međunarodnog zakona i palestinskih prava, vjerujemo da postoji hitna potreba za međunarodnom akcijom za obvezujući, sveobuhvatni vojni embargo protiv Izraela', stoji u pismu.

'Takva mjera bila je predmet nekoliko UN-ovih rezolucija i slična je embargu na oružje nametnutom aparthejdu u Južnoj Africi', dodaju potpisnici.

Istovremeno, nekoliko zemalja optuženo je za pružanje važne vojne podrške koja je pomogla u napadu na Gazu.

'Dok je SAD najveći sponzor Izraela, s milijardama dolara godišnje za naprednu vojnu opremu, uloga Europske unije ne smije proći nezapaženo, osobito njezine snažne potpore izraelskom vojnom kompleksu kroz istraživački program.

Slično tome, sve jače vojne veze između Izraela i rastućih ekonomija Brazila, Indije i Južne Koreje, nesavjesne su s obzirom na njihovu nominalnu podršku palestinskoj slobodi', stoji u zahtjevu.

Pismo započinje citatom Nelsona Mandele: 'Biti slobodan ne znači samo zbaciti okove, nego živjeti na način koji poštuje i potiče slobodu drugih.'

Među potpisnicima su i John Dugard, južnoafrički pravnik i bivši specijalni izvjestitelj UN-a za okupirana područja; Luisa Morgantini, bivša predsjednika Europskog parlamenta; Cynthia McKinney, bivša članica američkog Kongresa; Ronnie Kasrils, bivši južnoafrički ministar tajnih službi te dramatičarka Caryl Churchill.