ISPECI PA RECI

Slovački predsjednik izazvao skandal u BiH

28.11.2012 u 14:52

Bionic
Reading

Nakon susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič iznio je nekoliko kontroverznih ocjena u vezi s ustavnim statusom Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, javlja agencija Anadolija iz Banje Luke

Govoreći o političkim prilikama u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Ivan Gašparovič je rekao da je s Miloradom Dodikom govorio 'o dobroj suradnji između Slovačke i Češke Republike, a u tom kontekstu i o suradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske'.

'Ako je uspješan RS, bit će uspješan i BiH, a, uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i ovisi o političarima u ovim zemljama do koje su mjere spremni na suradnju i traženje konsenzusa', istaknuo je Gašparovič. Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su 'RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slični'.

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o pitanjima vezanim za europske integracije i ulazak BiH u NATO. 'Iskustva Slovačke, koja je prešla težak put tranzicije i priključenja Europskoj uniji, za nas su jako značajna', ocijenio je predsjednik RS-a.