DER STANDARD

'Ante Gotovina je heroj koji to ne želi biti'

27.11.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Bečki dnevnik Der Standard u jučerašnjem je izdanju objavio veliki komentar novinarke Nine Brnade pod naslovom 'Ante Gotovina: heroj koji to ne želi biti', u kojem se konstatira kako oslobođeni general 'nema namjeru ispunjavati očekivanja svojih pristalica'

'Svi su mislili kako znaju tko je Ante Gotovina: hrabar ratnik i neprijatelj Srba. Njegovi portreti iz ratnih dana, u uniformi i sa strogim pogledom, mogli su se vidjeti na zidovima diljem Hrvatske. Ove slike su u poratnim godinama postale ikone', stoji na početku komentara posvećenog Anti Gotovini objavljenog u Der Standardu.

Nadalje se ističe kako su Gotovinu 'mnogi smatrali nacionalnim svecem', pa je zbog toga 'izbilo trijumfalno slavlje' kada je general oslobođen. Na glavnom zagrebačkom trgu, piše Der Standard, pjevale su se 'nacionalističke pjesme u kojima se nekadašnjim ratnim neprijateljima prijeti kako će ih ruka osvete stići i u Srbiji', a na društvenim mrežama se pisalo 'Generale, čekamo vaše naređenje'. 'Kao da je ratna 1993. godina', konstatira Nina Brnada u svojem komentaru.

'Ali Gotovina nije ispunio očekivanja euforičnih masa – baš on, kojega se slavi kao najvećeg mogućeg heroja' te se vojnik Gotovina u svojem govoru na Trgu bana Jelačića 'držao dalje od vojničkih parola' te je od mase 'dobio i glasan koncert zvižduka' kada se zahvalio institucijama države.

Dva dana kasnije Gotovina je pozvao i izbjegle Srbe da se vrate u Hrvatsku, a sve to svjedoči da je 'Gotovina bio površina za projekciju zadrtog nacionalizma', što je 'imalo malo veze s njime kao takvim'.

Dok njegove pristalice žive po motu 'Hrvatska Hrvatima', Gotovina propagira multikulturalnu Hrvatsku koja treba biti domovina svim njezinim građanima, bez obzira jesu li to Talijani, Rusi, Srbi ili Mađari', piše Der Standard te ističe i da je nestao strogi pogled iz Gotovininih očiju, 'koji je zamijenio dobroćudan i pomirljiv osmijeh'.

'Hrvatska desnica se pravi kao da se ništa nije promijenilo. Kao da je Gotovina još uvijek njihova idealna projekcija, nose i dalje njegov lik iz ratnih godina pred sobom. Ali im ta ikona upravo izmiče iz ruku', završava se ovom konstatacijom komentar objavljen u Der Standardu.