Svijet TISUĆE PROSVJEDNIKA

Kalifornija potvrdila zabranu gay brakova

Vrhovni sud Kalifornije u utorak je proglasio ustavnim i usvojio tzv. 'Prijedlog 8', kojim su u toj američkoj saveznoj državi zabranjeni istospolni brakovi, ali je istodobno potvrdio valjanost 18.000 takvih brakova, sklopljenih prije usvajanja 'Prijedloga 8' u studenom 2008

SAN FRANCISCO/WASHINGTON - Objavu odluke čekale su tisuće prosvjednika pred Vrhovnim sudom u San Franciscu, a policije je uhitila 175 najnasilnijih.

'Sram vas bilo! Sram vas bilo', uzvikivali su pristaše istospolnih brakova nakon objave odluke, a prosvjedi su se proširili i na četvrt Castro, središte homoseksualne zajednice San Francisca.

Direktor udruge Kalifornijsko obiteljsko vijeće, Ron Prentice, kazao je kako pristaše 'zahvaljuju sudu za zdravu i zakonitu odluku, kojom je podržana povijesna definicija braka i volja naroda Kalifornije'.

Nasuprot njemu, Anthony Romero, izvršni direktor Američkog saveza za građanske slobode, ocijenio je da su odlukom Vrhovnog suda 'osobne slobode u Kaliforniji doživjele veliki udarac'.

Od 50 američkih saveznih država, do sada su istospolne brakove odobrili Maine, Connecticut, Massachussetts, Vermont i Iowa, dok su se New Hampshire i New York primakli na domak takvoj odluci.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još