PROVOCIRANJE SVIJETA

Pjongjang prijeti Seulu vojnim odgovorom

27.05.2009 u 13:02

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja zaprijetila je u srijedu Južnoj Koreji vojnim odgovorom nakon što se Seul priklonio Inicijativi za sigurnost protiv širenja nuklearnog naoružanja (PSI) i kazao da više nije vezan primirjem iz 1953. kojim je okončan rat u Koreji, javlja sjevernokorejska agencija KCNA

PJONGJANG/SEUL - Sj. Koreja upozorila je da ne jamči sigurnost brodova na svojoj zapadnoj obali, piše u vojnom priopćenju koje citira sjevernokorejska službena agencija.

Seul je u inicijativi za provjeru brodova za koje se sumnja da prenose materijal ili opremu za oružje masovnog uništenja, a pokrenule su je Sjedinjene Države, imao status promatrača. Međutim, nakon što je Sj. Koreja u ponedjeljak izvela novi nuklearni pokus, u utorak i srijedu lansirala još tri rakete kratkog dometa te ponovo pokrenula nuklearni reaktor za proizvodnju plutonija u Jongbjonu, Južna Koreja objavila je namjeru da postane punopravnom članicom inicijative.

'Svaki neprijateljski čin usmjeren prema našoj republici, posebice zaustavljanje, pretraživanje ili oduzimanje naših brodova izazvat će snažan i neposredan vojni odgovor', upozorila je sjevernokorejska vojska u priopćenju.

'Naša vojska neće više biti vezana sporazumom o primirju jer je SAD primio J. Koreju u PSI', dodaje se u priopćenju koje je izdalo sjevernokorejsko vojno krilo u neutralnom selu Panmunjoj, u središtu demilitarizirane zone.

Ako se Pjongjang više ne smatra vezan primirjem iz 1953. 'korejski poluotok vratit će se u ratno stanje', upozorila je vojska.

Sj. Koreja lansirala je pet raketa kratkog dometa nakon nuklearnog pokusa u ponedjeljak, objavilo je u srijedu južnokorejsko ministarstvo obrane, dok je dosad spominjano lansiranje šest raketa.

Prema Seulu, Sj. Koreja lansirala je u ponedjeljak, na dan nuklearnog pokusa, dvije rakete, to jest jednu manje nego je objavio tisak. Još dvije rakete kratkog dometa ispaljene su u utorak a jedna u noći s utorka na srijedu, što je ukupno pet.

Pet raketa ispaljeno je s istočne obale zemlje a domet im je 130 km.

Po riječima dužnosnika, Sjeverna Koreja proglasila je 'u Žutom moru zonu zabranjenu za brodove', što bi moglo sugerirati da Pjongjang priprema ispaljivanje raketa i sa zapadne obale.

Sj. Koreja će 'platiti cijenu' za svoj nuklearni pokus i druge provokativne akcije, upozorila je američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice. Ako čelnici Sjeverne Koreje nastave djelovati provokativno 'otkrit će da moraju platiti cijenu jer je međunarodna zajednica vrlo jasna. To nije prihvatljivo. Neće se tolerirati, a međunarodna zajednica ne da se zastrašiti', kazala je u utorak navečer, po istočnoameričkom vremenu, Susan Rice za CNN.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak se u New Yorku sastala s dužnosnicima UN-a, a u razgovoru je istaknuta važnost 'brzog, jedinstvenog odgovora na provokativne akcije Sjeverne Koreje', rekao je glasnogovornik State Departmenta, Ian Kelly.

Clinton 'ostaje aktivno angažirana kako bi osigurala da međunarodna zajednica uputi snažnu poruku Sjevernoj Koreji da će platiti cijenu za put kojim je krenula, ako ne učini zaokret', rekao je Kelly.

Susan Rice je kazala kako SAD traži da Vijeće sigurnosti UN donese novu 'snažnu, oštru rezoluciju' protiv Sjeverne Koreje. Rice je kazala kako će SAD u suradnji sa zemljama regije Kinom, Južnom Korejom i Japanom, te drugim 'igračima' usuglasiti 'paket mjera koji je primjeren, uravnotežen i primjenjuje vrstu pritiska za koji se nadamo da će primorati Sjevernu Koreju da promjeni kurs'.

U Vijeću sigurnosti UN u utorak su nastavljene konzultacije pet stalnih članica i Japana o okviru rezolucije protiv Sjeverne Koreje. Britanski veleposlanik pri UN-u, Sir John Sawers, izjavio je kako se na 'razini stručnjaka' radi na rezoluciji koja bi trebala 'dodatno ojačati pritisak na sjevernokorejsko čelništvo da surađuje s međunarodnom zajednicom i obustavi svoj program nuklearnog oružja'.

'Spremni smo podržati snažnu rezoluciju', izjavio je ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin nakon razgovora iza zatvorenih vrata u sjedištu UN-a u New Yorku.

Sjeverna Koreja je na najavu pooštrenja sankcija UN-a, odgovorila probnim lansiranjem još tri projektila kratkog dometa, te vraćanjem u rad nuklearnog reaktora za proizvodnju plutonija za gorivo u nuklearnom oružju.