IMUNITET ZA GENOCID

Karadžić traži 'mini postupak' o dogovoru s Holbrookom

26.05.2009 u 21:42

Bionic
Reading

Branitelji haškog optuženika Radovana Karadića u utorak su u Beogradu najavili da će od Haaškog suda zatražiti da se u suđenju Karadžiću otvori 'mini postupak' na kojem bi se dokazalo da postoji sporazum Karadžić - Holbrooke.

Odvjetnik Goran Petronijević kazao je da je Karadžićeva obrana u ponedjeljak sudu podnijela prijedlog da odbaci optužnicu zbog nenadležnosti, t.j. da se izvedu dokazi i saslušaju svjedoci koji bi potvrdili da je, radeći u ime Vijeća sigurnosti UN-a i na zahtjev Kontaktne skupine, američki diplomat Richard Holbrooke obećao bivšem čelniku bosanskih Srba da neće biti gonjen ako se povuče iz javnog i političkog života u BiH.

Petronijević je, na tiskovnoj konferenciji, naveo kako bi se među pozvanim svjedocima osim Holbrookea našli i drugi američki diplomati, kao i bivši dužnosnici RS-a Biljana Plavšić, Aleksa Buha i Momčilo Krajišnik.

Ako sud prihvati izvođenje dokaza i saslušanje više svjedoka, koji su navodno nazočili pregovorima o imunitetu između Karadžića i Holbrookea, po riječima Petronijevića, dokazala bi se nenadležnost i suđenje Karadžiću bilo bi nepotrebno.

Petronijević tvrdi da obrana posjeduje zapisnike razgovora iz 2004. između bivše glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte i bivšega visokog dužnosnika RS-a Dragana Kalinića, kojemu je rekla da se "Karadžić skloni".

Odvjetnik Svetozar Vujačić kazao je da je u vrijeme kad je dužnost srbijanskog ministra vanjskih poslova obavljao Goran Svilanović, u rujnu 2002., u požaru izgorio arhiv ministarstva vanjskih poslova u Beogradu. Zbog toga sada obrana mora dokazivati da postoji usmeni sporazum Karadžić - Holbrooke, iako je, po Vujačićevim riječima, postojao i njegov pisani trag s potpisima ugovarača.

U prijedlogu za odbacivanje optužnice, predanu u ponedjeljak, Karadžić je naveo da je sporazum postignut 18. i 19. srpnja 1996. na Holbrookeovu sastanku s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem u Beogradu. Holbrooke je tada, tvrde Karadžićevi branitelji, predložio da se Karadžić povuče sa svih položaja u vlastima RS-a kao i iz javnog života, jamčeći da mu u tom slučaju neće biti suđeno u Haagu.

"Taj je prijedlog prihvaćen, a Holbrooke je zatim tražio da Karadžić i vlasti RS-a potpišu tekst sporazuma što ga je unaprijed pripremio, ali je odbio osobno potpisati dokument navodeći da mu se može vjerovati da će sporazum poštivati", navodi se u Karadžićevu podnesku. Sa zahtjevom za odbacivanje optužnice obrana je priložila i presliku toga dokumenta što ga je 1996. potpisao Karadžić.

Radovan Karadžić optužen je za genocid
nad nesrbima u Srebrenici i još 11 općina u BiH te za progon i druge zločine, uključivo i uzimanje međunarodnih talaca. Uhićen je u Beogradu 21. srpnja 2008., a u Haaški sud prebačen je 30. srpnja.