EGIPAT GORI

Mursi se proglasio 'faraonom', uspostavljena diktatura!

23.11.2012 u 18:01

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi ukazom je proširio svoje ovlasti, što je potaknulo zabrinutost UN-ove agencije za ljudska prava da bi se najveća arapska zemlja mogla vratiti autokratskom stilu vladanja, a zbog ukaza su u petak istodobne prosvjede održali Mursijeve pristaše i protivnici, javljaju agencije

Predsjednik, koji je potekao iz sadašnje vladajuće islamističke stranke Muslimanske braće, u četvrtak je ukazom zabranio svako pravno osporavanje svojih odluka dok se ne izabere novi parlament.

Također je zabranio svako pravno osporavanje odluka egipatskog parlamenta koji piše novi ustav.

Mursijevi pristaše odmah su pohvalili te mjere koje je predsjednik predstavio kao 'zaštitu revolucije', no sekularni krugovi strahuju da je to samo uvod prema uspostavi vjerske države.

Ukazom je Mursi naredio ponovno suđenje dužnosnicima režima bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka koje se smatra odgovornima za nasilje tijekom ustanka 2011.

'Vrlo smo zabrinuti mogućim podjelama koje bi novi ukaz mogao donijeti u području ljudskih prava i za vladavinu zakona u Egiptu', rekao je Rupert Colville, glasnogovornik visoke UN-ove povjerenice za ljudska prava Navi Pillay.

'Strahujemo da bi to moglo voditi u nestabilnost idućih dana, a to je zapravo danas već počelo', rekao je Colville, javlja Reuters.

Agencija AFP prenosi da su u petak već počeli prosvjedi potpore i osude novim mjerama.

Podjele su prisutne i među egipatskim političarima i stručnjacima.

Vodeći liberalni političar Mohamed ElBaradei, bivši prvi čovjek UN-ove agencije za atomsku energiju, napisao je na svome Twitteru da Mursi 'uzurpira sve državničke ovlasti i sebe imenuje novim egipatskim faraonom'.

Mahmud Gozlan, glasnogovornik Muslimanske braće, ukaz je nazvao 'revolucionarnim i popularnim'.

Profesor političkih znanosti na kairskom sveučilištu Mustafa Kamal Al-Sajid ocijenio je da će mjere 'potaknuti raskol među egipatskim političarima' i da 'neće nimalo pridonijeti povoljnom ozračju za povratak povjerenja i gospodarski rast'.

Mursijevi pristaše pred predsjedničkom palačom izvikivali su slogane potpore predsjedniku u petak.

Njegovi protivnici, liberali, počeli su se okupljati na legendarnom Tahriru u središtu Kaira, trgu koji je bio središnje mjesto prodemokratske pobune protiv Mubaraka.

Mursi je zatražio da parlament donese novi zakon kojim bi se uspostavio 'Revolucionarni sud' zadužen za suđenja odgovornima za ubijanje prosvjednika tijekom prodemokratske revolucije. U petak je egipatski neovisni dnevnik Al-Masry Al-Youm, osvanuo s naslovom 'Mursi, privremeni diktator'.

Mursi novi faraon Egipta