VIŠE LOVE ZA HRVATSKU

Milanović uspio 'smotati' Van Rompuya

23.11.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy uvrstio je u nacrt Višegodišnjeg financijskog okvira (MFF) za razdoblje 2014-2020. zahtjev Hrvatske da dobije dodatnu godinu dana za realizaciju projekata koji će se financirati iz europskih fondova

Van Rompuy je u četvrtak kasno navečer predstavio čelnicima EU-a novi prijedlog višegodišnjeg proračunskog okvira u koji je uvršten hrvatski zahtjev da dobije dodatnu godinu dana za realizaciju i ugovaranje projekata. Riječ je o tzv. pravilu N+3, što znači da se sredstva mogu koristiti u godini u kojoj je ugovor potpisan i još tri dodatne godine. Za sve ostale predloženo je da ostane prvotni prijedlog N+2.

Zahtjev da se za Hrvatsku kao novu članicu u sljedećem sedmogodišnjem okviru predvidi iznimka iznio je hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak, prvi dan summita, u bilateralnom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem

Premijer Milanović je nakon toga razgovora rekao da postoji izgledi da se udovolji hrvatskim zahtjevima, ali da ništa ništa nije zajamčeno.

'Iznijeli smo stvari koje nas posebno zanimaju, a to je da imamo godinu dana više za potrošiti novac za neki projekt, prije nego ga se mora vratiti natrag. To znači da nam je to vrijeme potrebno da se uhodamo, da se stroj zagrije na radnu temperaturu. Šanse da to dobijemo postoje, ali ne želim ništa obećavati', rekao je Milanović.

Premijer je rekao da traži iste mogućnosti kakve su imale nove zemlje članice kada su ulazile u EU-u.

Za Hrvatsku je od posebne važnosti da dobije dulje razdoblje za korištenje sredstava, jer bi s tim bitno povećala iskoristivost sredstava, koja će joj biti na raspolaganju.