TVRDI TIBOR VARADI

Tužbe za genocid Hrvatske i Srbije mogle pasti u vodu

22.11.2012 u 20:32

Bionic
Reading

Stručnjak za međunarodno pravo prof. dr. Tibor Varadi ocijenio je u četvrtak da će Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu najverojatnije odbaciti tužbe i Hrvatske i Srbije za genocid i naglasio da bi sporazumno rješenje bilo u najboljem interesu dviju država

Varadi je za agenciju Tanjug kazao da za sukobe u Hrvatskoj, gdje je 'nesumnjivo bilo teških kaznenih dijela i počinitelja s obje strane' nitko nije osuđen pa čak ni optužen za genocid.

'Zbog toga ja i dalje držim najvjerojatnijim da će ICJ odbiti i tužbu (Hrvatske) i protutužbu (Srbije), a istodobno će usmena rasprava i dalje uskovitlati strasti. Moje mišljenje je da bi sporazumno rješenje bilo u najboljem interesu dviju država, a hoće li do toga doći zaista je teško reći', rekao je Varadi i kazao da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima stvorila uzavrelo ozračje u obje zemlje.

'To sigurno nije atmosfera u kojoj je lako ići ka sporazumu', ocijenio je Varadi, istaknuvši da je bilo prilika za sporazum Beograda i Zagreba ranijih godina, ali je šteta što su propuštene.


Varadi, koji je je od 2001. do 2008. godine bio zastupnik SR Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore, pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu u sporovima protiv BiH, Hrvatske te država članica NATO-a, ocijenio je i da oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču može biti 'argument više za Hrvatsku, odnosno argument manje za Srbiju', ali da ICJ isključivo ima nadležnosti za genocid 'koji nije dokazan nigdje u sukobima u Hrvatskoj'.

Također je, vezano uz oslobađanje generala Gotovine i Markača, ocijenio da 'zaista postoje dramatične razlike u prvostupanjskoj i drugostupanjskoj presudi istog suda'.

'Ni prvostupanjska presuda ne bi Gotovinu osudila za genocid. I jedna i druga odluka su niže od ljestvice koja je vrlo visoko podignuta, a istodobno, ni jedan Srbin nije osuđen pa ni optužen za genocid', kazao je Varadi i ponovio kako iz tih činjenica proizlazi njegova procjena da će MSP odbaciti obje tužbe kao neutemeljene.
Tibor Varadi gostujući je profesor na sveučilištima Berkeley i Florida te redovni profesor sveučilišta Emory u Atlanti.