PRISJEĆANJE NA SURADNJU

Pahor i Kosor zajedno u Ljubljani

21.11.2012 u 18:38

Bionic
Reading

Za prihvaćanje teških odluka kakva je bila odluka da se granični prijepor između Hrvatske i Slovenije prepusti međunarodnoj arbitraži, što je omogućilo deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, bila je potrebna politička i ljudska hrabrost, istaknula je u srijedu u Ljubljani bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor prisjećajući se svoje suradnje s tadašnjim slovenskim premijerom, a sada predsjedničkim kandidatom Borutom Pahorom

Kosor je zajedno s Pahorom u srijedu bila gost na tribini 'Slovenija i Hrvatska: jučer, danas i sutra', koju je udruga ljubljanskih studenata politologije 'Agora' organizirala na svom fakultetu.

'U takvim trenucima ne smije se razmišljati o popularnosti koju imaš, nego o tome što je za državu najbolje', rekla je Kosor, dodajući da se takva politika isplatila. Isto bi preporučila i sadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću, jer bi, po njenoj ocjeni, svojim aktivnim uključivanjem sa slovenskim kolegom Janezom Janšom u rješavanje pitanja Ljubljanske banke, s kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, mogao olakšati pronalaženje rješenja.

Sa svojom nekadašnjom hrvatskom kolegicom u mnogome se složio i Pahor, koji bi prema trenutačnim ispitivanjima javnog mnijenja kroz manje od dva tjedna, nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, mogao postati novi slovenski predsjednik.

Pahor je rekao da se je početak mandata Jadranke Kosor, koja je na mjestu premijerke bila naslijedila Ivu Sanadera, odvijao u stresnim uvjetima, ali da je zajedno s njom uspio riješiti granični prijepor prepuštanjem tog pitanja arbitraži, i to nakon dvadeset godina tijekom kojih spor nije riješen.


Pahor je naglasio da između Slovenaca i Hrvata nikad u njihovoj povijesti nije bilo rata, što je rijetkost u Europi među susjednim narodima, te da je Hrvatska za samostalnost prilikom raspada Jugoslavije platila veću cijenu od Slovenije koja je samostalnost izvojevala u desetodnevnom ratu, istaknuvši da cijela regija treba mir i stabilnost.

Podsjetivši na neformalnu 'trijagonalu', koju je zajedno s Jadrankom Kosor pokrenuo kada su se nalazili na čelu dviju vlada, a u Srbiji predsjednik bio Boris Tadić, Pahor se založio za ponovno oživljavanje te inicijative pomirenja u regiji kroz jačanje povjerenja i gospodarskih veza istaknuvši da je to njihova porukama novim vladama.

'Upravo sada je opet došlo vrijeme da se proces pomirenja nastavi i ojača', rekao je Pahor. Nekadašnji premijer, koji i u sadašnjoj kampanji za mjesto predsjednika države uoči drugog kruga 2. prosinca često ističe svoje zasluge za poboljšanje odnosa s Hrvatskom dok je bio premijer, poručio je da 'europski mir nije nešto što je razumljivo samo po sebi' te da je zadovoljan što će Hrvatska, nakon visoke cijene koju je dala za samostalnost i nakon dugotrajnih pregovora, postati članicom Europske unije.

No, istaknuo je slovenski predsjednički kandidat, koji u anketama trenutno vodi ispred aktualnog predsjednika Danila Tuerka, treba pozivati i na mir, veće blagostanje te pomirenje u regiji budući da Europska unija više nije 'fokusirana' na proširenje kao u vrijeme svog velikog širenja 2004. kada joj se pridružila Slovenija budući da je više okrenuta rješavanju gospodarske krize.