VIZNE OLAKŠICE PRIJATELJIMA

Slovenci zovu Srbe na europsko more

26.05.2009 u 14:15

Bionic
Reading

Najbliže europsko more, poziv je Slovenske turističke zajednice Srbima da dođu ljetovati u Portorož. To je već prepoznato kao provokacija jer su naši zapadni susjedi blokirali hrvatske pristupne pregovore za priključenje Europskoj uniji

LJUBLJANA - Slovenci se potencijalnim turistima diljem Srbije obraćaju sloganima Prijatelji i Vizne olakšice, izvještava HRT. Naime, veleposlanik Slovenije u Beogradu Miroslav Luci najavio je za ovu turističku sezonu uvođenje novih viznih olakšica za srpske turiste, kako bi najbliže europsko more i turističku ponudu Slovenije učinili još bližima.

Srpskim je agencijama omogućeno da u slovenskom veleposlanstvu akreditiraju svog predstavnika, koji će moći predati neograničen broj zahtjeva za vize pa će srpski turisti biti pošteđeni dogovaranja termina i intervjuiranja u prostorijama veleposlanstva.

Dimitrij Piciga, direktor slovenske Turističke organizacije, ovih je dana pozvao Srbe na njihovo more, ističući da su gosti iz Srbije uvijek dobrodošli. Blizina i zajednička povijest, bliskost jezika i razumijevanje razlozi su zbog kojih će, uz vizne olakšice, biti olakšan posjet Sloveniji, naglasio je Piciga

Istodobno Hrvatska turistička zajednica u Srbiji vodi kampanju sa sloganom Tako lepa, a tako blizu. Prošle godine broj srpskih turista u Hrvatskoj povećan je za 14 posto, ali riječ je o tek 87.633 turista.

Osim Slovenije i Hrvatske, na turiste iz Srbije računa i Crna Gora. Međutim, podaci iz turističkih agencija upućuju na to da će se Srbi ipak većinom odlučiti za ljetovanje u Grčkoj i Turskoj.