OPERACIJA OLUJA

Evo što Srbija istražuje!

21.11.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević za B92 je otkrio na kojih šest lokacija to tužilaštvo vodi predistražne radnje u vezi sa zločinima počinjenim u Oluji

On je u intervjuu za TV B92, objasnio da Tužiteljstvo te istrage ne pokreće jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom Haškog tribunala generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču, već zato što je moralo pričekati pravomoćnost presude u Haagu, budući da taj sud ima prednost u pokretanju postupaka u odnosu na srpsko tužiteljstvo.

'Počinjemo tamo gdje smo stali. Mi već vodimo na šest lokacija, vezano za Oluju, predistražne postupke. Saslušali smo veliki broj svjedoka, zajedno s Veritasom Save Štrbca. Saslušanja su izvršena ovdje u uredu pored mene. Također smo saslušavali svjedoke vezano za Bljesak', kazao je Vukčević.

Predmeti navodnih ratnih zločina počinjenih tijekom i poslije operacije Oluja 1995. na kojima radi Tužiteljstvo odnose se na mjesta:

Kijani - mjesto pored Gračaca, gdje je navodno ubijeno 14 srpskih civila

Mali Alan
- gdje je 22. 1. 1993. na Velebitu ranjen, a potom zarobljen 21 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske Krajine, od kojih su neki ubijeni nakon zarobljavanja. Jedan broj ubijenih je izmasakriran do smrti.

Dvor na Uni
- gdje je ubijeno devet hendikepiranih civila 8. kolovoza 1995., u lokalnoj osnovnoj školi.

Gospić
- u okviru kog se istražuje smrt 13 žrtava iz tog grada, zatim dvije žrtve u općini Donji Lapac, sedam žrtava u općini Udbina, 17 u općini Vrhovine i dvije u Plitvičkim jezerima.

Petrinja – gdje su ekshumirani posmrtni ostaci 66 osoba na groblju u tom mjestu.

Vrginmost – preko kojeg se kolona izbjeglica povlačila i koja je gađana i granatirana iz pješadijskog naoružanja.