MALO KREMALJSKE PROPAGANDE

Dolazi nam Ruski vjesnik na hrvatskom jeziku

22.11.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Poznavatelji hrvatskog jezika dobili su još jedan portal za informiranje o svijetu oko nas – u ovom slučaju, o Rusiji. Ruski državni list Rossijskaja Gazeta pokrenuo je ovih dana web stranicu na ruskom jeziku nazvanu Ruski vjesnik

Sjedište mu je u Moskvi, na istoj adresi kao i matični list od kojeg portal crpi materijale koji se prevode na hrvatski jezik. Riječ je o mediju koji je u vlasništvu ruske države, u kojem se objavljuju državni dekreti, novi zakoni, predsjednički ukazi i drugi službeni dokumenti - o mediju koji servira vijesti i komentare koji su od interesa ruske vlade.

Preko projekta Russia Beyond the Headlines, ovaj vladin medij objavljuje raznorodne žurnalističke materijale u 20-ak zemalja svijeta, a među partnerske listove navodi i Washington Post te New York Times.

'Mi mislimo da je Rusija veoma zanimljiva zemlja, koja se može razumjeti samo dubokom analizom, a ne u kontekstu uhodanih stereotipa.
Sveobuhvatna slika onoga što se događa u sadašnjoj Rusiji po pravilu je nedostupna stranim čitateljima. Naša želja je da predstavimo važne činjenice i ideje koje velike svjetske medijske kuće ne primjećuju', stoji u opisu misije Ruskog vjesnika.

Portal nudi mnoštvo sadržaja s područja ruske kulture, povijesti i društva, a zasad se uglavnom kloni vrućih političkih tema i problema s kojima se sudara suvremeno rusko društvo.

U Ruskom vjesniku tako se, primjerice, može pronaći tekst o sovjetskoj rock legendi Viktoru Coju ili vijest o smrti slavnog pisca Borisa Strugackog. Može se pogledati fotogalerija s tematikom ruskog svemirskog programa. Ali ne može se pronaći ništa o vrlo aktualnim smjenama u vrhu ruske vojske i korupcijskom skandalu koji je doveo do ostavke ministra obrane Anatolija Serdjukova.

Kao urednik portala naveden je dr. Vjačeslav Čarski, stručnjak za hrvatski i srpski jezik i direktor Škole stranih jezika Razgovor.