LOVAC NA GOTOVINU

Del Ponte: Oluja jest bila zločinački pothvat

16.11.2012 u 20:07

Bionic
Reading

Carla del Ponte, kreatorica optužnice protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, i dalje tvrdi da je vojno-redarstvena akcija Oluja bila zločinački pothvat. U intervjuu HTV-u inzistirala je da su hrvatski generali trebali biti osuđeni.

Na pitanje novinarke zbog čega je toliko ustrajavala na optužnici o udruženom zločinačkom pothvatu Carla del Ponte je odgovorila: 'Zato što to i jest bio zločinački pothvat'.
Ranije je izjavila da nije očekivala takvu odluku žalbenog vijeća. 'Jutros sam primila informaciju o presudi kojim sam vrlo iznenađena jer su Gotovina i Markač bili osuđeni prvostupanjskom presudom. Bilo je to veliko, veliko iznenađenje', rekla je.
'Namjeravam pročitati sudsku presudu jer moram vidjeti što je krenulo po krivu između prvostupanjske presude i žalbe', rekla je del Ponte.Svoje nezadovoljstvo pravomoćnom, oslobađajućom presudom nije mogla sakriti jer je nakon prošlogodišnje prvostupanjske presude više puta ponovila da je 'zadovoljna presudom i da je to pravda za žrtve'.
'Nadam se da će u Žalbenom postupku sve iz prvostupanjske presude Gotovini i Markaču biti potvrđeno', zaključila je tada del Ponte.
No, u petak je imala malo razloga za zadovoljstvo.'Vrlo sam, vrlo iznenađena. Ne znam kako to objasniti. Ali vidim da dvoje od petero sudaca nije bilo za oslobađanje i pomno ću pročitati njihovo objašnjenje', izjavila je u švicarskom Luganu nakon objavljivanja presude.
'Ne zaboravite da je Gotovina prvostupanjskom presudom osuđen na 24 godine zatvora. Dokazi su bilo tamo i sve sam obavila kako treba', izjavila je del Ponte podsjećajući da je s mjesta glavne tužiteljice Haškog suda otišla 2007.
'Gotovina bi trebao biti osuđen zbog odgovornosti, osobne i službene, to je jasno. I u prvostupanjskoj presudi je osuđen. A sada imamo drugačiju interpretaciju činjenica, restriktivniju. I to vrlo iznenađuje, pogotovo kada se zna da sud uskoro zatvara svoja vrata', izjavila je del Ponte.