SLOVENSKI MEDIJI

Hrvatska u poplavi emocija nakon oslobađajuće presude

16.11.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Slovenski mediji javljaju o valu emocija u Hrvatskoj nakon oslobađajuće presude u Haagu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Ljubljansko 'Delo' i Slovenski radio u izravnim javljanjima svojih dopisnika s Jelačićeva trga atmosferu opisuju kao 'euforičnu', prožetu čuvstvima i osjećajem da je pravda u drugostupanjskom postupku ispunjena.

'Delo' citira jednog od sudionika bdijenja na Jelačićevu trgu koji je rekao da je 'pravda konačno stigla'. Gotovina i Markač su slobodni po svim točkama optužnice, u Zagrebu i širom Hrvatske zagrljaji, suze sreće i hrvatske zastave, navodi vodeći slovenski dnevnik u svom internetnom izdanju.

Dopisnika slovenskog nacionalnog radija, koji se javio u program odmah nakon izricanja presude s Jelačićeva trga, atmosfera je podsjetila na onu nakon pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije, ali i na proslavu nakon Oluje 1995. godine. U svojim prvim reakcijama slovenski mediji takvu emocionalnu reakciju ocjenjuju razumljivom, s obzirom da se je s Gotovinom i Markačem, kako navode, 'identificirala' cijela zemlja koja je zbog teze tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu na neki način i sama bila na optuženičkoj klupi.

'I hrvatski stranački lideri oslobađajuću presudu označuju kao povijesnu, a svi se slažu da tom presudom zapravo i akcija Oluja postaje legitimnom', navodi dopisnik 'Dela'. Vodeći slovenski list navodi da je i prva izjava premijera Milanovića bila 'prožeta emocijama', jer je rekao da ju je presudom pao kamen sa srca, ali i da se vidjelo koliko je tanka crta između poraza i pobjede, između pravde i nepravde, jer je oslobađajuća presuda donesena 'tankom' većinom budući da su dva suca glasovala protiv. Službenih izjava i reakcija slovenskih dužnosnika ili političara nema.