POCAR I AGIUS

Tko su suci koji su bili protiv oslobađajuće presude?

16.11.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Petočlano Žalbeno vijeće koje je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača činili su suci Theodor Meron, Fausto Pocar, Mehmet Güney, Paul Robinson i Carmel A. Agius. U manjini su ostali suci Pocar i Agius koji su se u protivili odlukama Merona, Güneyja i Robinsona o poništavanju presude za prekomjerno granatiranje i udruženi zločinački pothvat te oslobađanje Gotovine i Markača

Dok je u petak ujutro sudac Theodor Meron čitao odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, kako je vrijeme odmicalo, postajalo je sve jasnije kako će generali Gotovina i Markač biti oslobođeni jer su uvažene ključne točke njihove žalbe na prvostupanjske presude. Tijekom čitanja je sudac Meron više puta napomenuo kako su suprotno mišljenje od većine imali suci Pocar i Aguis, koji očito nisu bili spremni u potpunosti srušiti prvotnu presudu i kazne od 24 odnosno 18 godina, te osloboditi hrvatske generale.

Sudac Fausto Pocar dolazi iz Italije, a već je bio predsjednik Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, i to u dva mandata, od 2005. do 2008. godine, dok je prethodno bio potpredsjednik. Pocar je rođen 1939. godine, te je profesor je međunarodnog prava na Milanskom sveučilištu. Predsjedavao je Komisijom UN-a za ljudska prava te obnašao dužnost posebnog predstavnika Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava za Čečeniju i Rusiju. Stalni je sudac ICTY-a od godine 2000, dok je Carmel A. Agius u Haag došao godinu dana kasnije. Inače dolazi s Malte, a rođen je 1945. Karijeru je započeo kao javni bilježnik, da bi postao predsjednik Ustavnog i Vrhovnog suda Malte.

Predsjednik Žalbenog vijeća je u Hrvatskoj poznati sudac Theodor Meron, 83-godišnjak koji je kao dječak preživio nacističke logore. Meron je srušio i drakonsku presudu Tihomiru Blaškiću, a u Haagu sudi od 2001. te je obavljao niz važnih funkcija. Meron je bio angažiran i u Međunarodnom odboru Crvenog križa, a specijalnost mu je humanitarno pravo za diplomate. Autor je 11 knjiga o međunarodnom pravu i njegovim različitim aspektima. Obrazovanje je stekao na Harvardu, gdje je doktorirao, i na Cambridgeu, gdje je postao profesor međunarodnog prava.

Ostali članovi Žalbenog vijeća su Turčin Mehmet Güney i Jamajčanin Patrick Robinson, koji je predsjedao Raspravnim vijećem na suđenju Slobodanu Miloševiću